IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датчаните са на път да пресушат бирата

Трудов спор спря пълненето на кеговете в единствената фабрика за производство на пиво в страната, а запасите ще стигнат най-много за 2 седмици

12:28 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колко още ще се радват датските почитатели на бирата на подобна гледка? <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Колко още ще се радват датските почитатели на бирата на подобна гледка? Снимка: Архив Ройтерс

Канелките на кеновете с бира се очаква да пресъхнат в цяла Дания, след като трудов спор спря производството в единствената пивоварна в страната, дала на света Carlsberg, съобщава  Bloomberg.

През миналата седмица работниците в завода в град Фредериция спряха наливането на бирата в кеговете и напуснаха работните си места, защото новонаети служители не членуват в представляващия ги профсъюз. От 800 служители стачкуват 130, е заявил говорител на Carlsberg пред Bloomberg.

От специализирания в трудовото законодателство датски съд обявиха, че протестиращите ще бъдат глобени за всеки час, в който не са били на работа.

Carlsberg контролира около 70% от пазара на бира в страната, така че проблемът не е никак малък. Компанията разполага със запаси, които ще задоволят търсенето за около седмица, докато клиентите ѝ обикновено поддържат двуседмични запаси, посочи говорителят.

Ако нещата се влошат допълнително, компанията може да предложи бутилирана бира вместо наливна.

Това не е първият случай, в който работници на Carlsberg спират производствения процес. През 2010 г. стотици протестираха срещу правило, ограничаващо пиенето на бира по време на работа до само 3 халби от половин литър на обед.

Дори и по този начин обаче Дания изостава от водачите в поемането на бира Чехия и Германия, където на глава от населението се падат по над 100 литра годишно. Датчаните са едва 24-и в списъка точно след Австралия и Испания с 67 литра на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още