IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Няма източване на ПОК "Доверие"

Комисията за финансов надзор още няма информация за планираната сделка по продажбата на ПОК "Доверие"

11:27 | 23.08.13 г. 14
Д. Петкова: Няма източване на ПОК "Доверие"

Фирми на Иво Прокопиев не са източвали пенсионната компания „Доверие“, категорична беше в ефира на „Нова телевизия“ председателят в оставка на Управителния съвет на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова. Така тя коментира появилите се в публичното пространство информации, че дружеството е било източено чрез обратно репо с акции на "Каолин". 

„Инвестициите, които бяха тиражирани в група медии, като източване на фонда, не просто не са такива, но и са донесли около 1,5 млн. лева печалба на осигурените лица. Сумата е преведена по банковите сметки на пенсионните фондове“, заяви Петкова. 

До Комисията за финансов надзор (КФН) се изпращат съобщения за всяка транзакция с парите от пенсионните фондове, обясни още тя. „Не може да не направи впечатление, че при такъв контрол инвестиция от 2011 година, която е приключила успешно, изведнъж става обект на някакви актове от страна на КФН, които се оповестяват в дадени медии и служат за основа на тази клеветническа кампания“, заяви управителят на пенсионното дружество.

Петкова заяви, че дружеството оспорва актове на КФН за приключване на сделки с дружества на Иво Прокопиев, защото един от тях е издаден три дни след приключване на инвестицията. Заведени са дела във Върховния административен съд. „Оспорени актове, за които не е ясно какво ще бъде решението на съда, се оповестяват от КФН. Според мен това е съвсем целенасочено“, допълни още Петкова.

От своя страна председателят на КФН Стоян Мавродиев е заявил пред "Нова телевизия", че отговорът на КФН за тези актове е бил разпространен по Закона за достъп до обществената информация по запитване на медия.

Той обясни още, че в регулатора все още не е внесена информация за сделката за пенсионното дружество, въпреки съобщенията на сайта на Vienna Insurance Group за приключилите преговори.

Даниела Петкова направи коментар и за напускането на поста си в ПОК „Доверие“. Подадохме оставка, аз и целия управителен съвет на дружеството, заради непрозрачната процедура за продажбата на ПОК „Доверие“, обясни тя и допълни, че не са били уведомени за предстоящата промяна на собствеността, макар и към момента да няма притеснение за новия купувач на пенсионното дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 2
Гари
преди 10 години
Това е дефекта на социалната държава, не на демокрацията. Каква диктатура е вековната мъдрост "Който не работи, не трябва да яде". Спират се социалните помощи за драви хора, премахват се МРЗ и минималните осигурителни прагове и безработицата ще спадне до нула за няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
cokrat1
преди 10 години
Значи, ти си за диктатура....щото при демокрация и социална държава няма как да осигуриш работа и някакво мизерно заплащане на всички доброволно. Просто това е дефекта на демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Всички системи изискващи солидарно участие трябва да бъдат унищожени веднъж завинаги. Абсурдно е да съществуват социални пенсии/помощи, които да се дават на здрави и работоспособни хора, това трябва да се забрани със закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
sonka.74
преди 10 години
То си беше ясно, че тези дезинформации ги пуска Ст.Мавродиев за да отклони вниманието от собствените си дела покрай ПОК Доверие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Съд за КФН - нанесли финансови загуби на клиентите на Доверие и Алианц !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още