IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е финансовите планове на горските предприятия да станат публични

Забраната за ползване на необработена дървесина за производство на ток трябва да е в Закона за енергията от ВЕИ, заяви Валентина Маринова

09:37 | 26.08.13 г.
Възможно е финансовите планове на горските предприятия да станат публични

Възможно е финансовите планове на държавните горски предприятия да станат публични, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова пред TV7. Тя заяви това в отговор на искането на граждански организации, които настояват да се повиши прозрачността в управлението на държавните гори, което да бъде регламентирано в закона. 

Природозащитниците искат горскостопанските планове, годишните работни и финансови планове и отчети на държавните горски предприятия и подчинените им държавни горски и ловни стопанства да са публични и да са част от информационната система на Изпълнителна агенция по горите, за да има граждански контрол.

„Това вече го работим, правим поправки в закона и в наредбата за възлагане на дейности, която администрира ползването на горите”, твърди Маринова.

Тя коментира и предложението на Коалицията "За да остане природа в България" в Закона за горите да остане забраната за използване на биомаса за производство на ток, вместо текстовете да се прехвърлят към Закона за енергията от възобновяеми източници. 

Маринова заяви, че това искане няма да бъде изпълнено. Тя се мотивира, че биомасата, която се използва за ток, е от отпаднала дървесина след провеждане на сечи, а Законът за горите администрира здравата дървесина.

Ако производителите на ток нарушат изискването на закона и произвеждат електроенергия от необработен дървен материал, добит в държавни гори, вместо от отпадна дървесина, договорите им няма да се прекратяват, стана ясно от изявлението на зам.-министъра. Природозащитниците настояват при такова нарушение да се отнема преференциалната добавка към цената на тока, да се заплати лихва върху нея и договорът с производителя да се прекрати.

„Когато се използва биомаса за ток, няма как да прекратяваме договори или да приемаме, че са нищожни”, каза Маринова. Тя отчете, че щетите от горски пожари тази година са пет пъти по-малки в сравнение с миналата  година и едва 3-4% от тях са умишлени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още