IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ноември полетите над страната ще се планират свободно от авиокомпаниите

Системата няма да доведе до увеличаване на летищните такси, не се знае дали ще поевтинеят самолетните билети

14:43 | 10.09.13 г.
От ноември полетите над страната ще се планират свободно от авиокомпаниите

Ръководство Въздушното движение (РВД) въвежда свободно планиране на полетите над България от ноември. Това каза пред журналисти генералният директор на предприятието Диян Динев, предаде БТА.

Той уточни, че първоначално системата ще се прилага само нощем.

По този начин ще бъдат премахнати въздушните трасета и авиокомпаниите ще могат да летят към всяка една точка след предварително планиране и решение от страна на техните екипажи, в зависимост от метеорологичните условия, посочи Динев.

"Това е концепция, която допълнително ще натовари ръководителите на полети, но след анализите за безопасност сме уверени, че ще се справим", посочи генералният директор на РВД.

Той уточни, че системата няма да доведе до увеличаване на летищните такси, а дали ще се стигне до поевтиняване на самолетните билети, зависи от отделните авиокомпании.

Изпълнителният директор на националния превозвач "България Ер" Янко Георгиев обясни пред Investor.bg, че свободното планиране се въвежда с цел да се увеличи ефективността на полетите и да се ограничат разходите, които се правят за тях.

"В даден момент може да се окаже, че даден полет преминава през определен маршрут с по-дълго от нужното и икономически ефективното разстояние. Понякога има маршрути, които са по-дълги, но след калкулация излиза, че разходите за тях са по-малки, отколкото при по-късия им вариант. Всичко е въпрос на калкулация, която се прави от всяка една авиокомпания и всеки един превозвач сам трябва да реши как да преминава", уточни Георгиев.

Свободното планиране на полетите е част от инициативата "Единно европейско небе". До момента едва седем страни от общо 39-те членки на "Евроконтрол" (Европейската организация за безопасност на въздухоплаването) са въвели системата поради нейната сложност и България е една от тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още