IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията в изкупуването на металите повишават цената на пластмасите

Бизнесът предлага да се въведе система от стимули и санкции за разделното събиране на отпадъците

15:25 | 11.09.13 г.
Ограниченията в изкупуването на металите повишават цената на пластмасите

Ограниченията в изкупуването на метални отпадъци, въведени с измененията в Закона за управление не отпадъците, както и поскъпването на петрола, са основни причини за повишаването на цената на пластмасовите отпадъци. Това коментира за БТА Георги Славчев - прокурист на една от организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки в страната - "Екобулпак" АД.

Към момента най-много се плаща за отпадъците от пластмаса - около 500 лева на тон за най-високото качество, следват металните отпадъци - около 420 лева на тон, хартиените - около 100 лева на тон, и стъклените - около 30-40 лева на тон, посочват от оползотворяващата организация. Тези цени правят пластмасовата смет атрактивна за клошарите, които могат да се видят из кварталите, коментираха от "Екобулпак".

Организацията настоява бъркането в цветните кофи да се третира като кражба и да има санкции, както в други европейски страни.

Според компанията за популяризиране на разделното събиране на битови отпадъци сред населението е нужно да се въведе система от стимули и санкции, която да го мотивира. Такса "смет" е добър стимул, но проблем е анонимността на отпадъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още