IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отмени обществена поръчка на EVN, предопределяща избора на изпълнител

Възложителят е заложил изискване, на което отговаря само една фирма, смятат от комисията

13:42 | 17.09.13 г.
КЗК отмени обществена поръчка на EVN, предопределяща избора на изпълнител

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на изпълнителния директор на „ЕВН България Електроразпределение“ EАД, част от EVN Bulgaria,  за откриване на процедура по възлагане на обществена поръчка за техническо обслужване, съобщава се на сайта на комисията.

Поръчката е с предмет „Абонаментно техническо обслужване, текущ и основен ремонт, автотенекеджийски и автобояджийски услуги, включително доставка и подмяна на авточасти, възли, детайли, материали, консумативи и смазочни материали на леки, товарни и специални автомобили, собственост на „ЕВН България Електроразпределение” ЕАД, гр. Пловдив, по позиции“.

Проучването на комисията е установило, че възложителят не е посочил в обявлението на обществената поръчка пълните условия спрямо икономическите и финансови възможности на участниците, като по този начин е нарушил изискването за оповестяване на критериите за подбор на кандидатите. КЗК счита, че това нарушава принципа за публичност и прозрачност и е съществен порок в обявлението на обществената поръчка.

На второ място КЗК приема, че заложеното от възложителя изискване участниците да разполагат с лицензиран пункт за технически прегледи в село Калояново предопределя избора на изпълнител на обществената поръчка, тъй като на това място лицензиран пункт притежава само едно дружество. По този начин условието нарушава основните принципи на ЗОП за провеждане на процедурата при свободна, честна конкуренция и равнопоставеност на участниците, пише в мотивите си комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още