IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът облекчи административни режими и за гражданите

Отпада нотариалната заверка при прехвърляне собствеността на автомобил, въвеждат се дистанционни стажове за студенти в чужбина

17:41 | 18.09.13 г. 3
Кабинетът облекчи административни режими и за гражданите

Втори пакет от мерки за намаляване на административната тежест предложи вицепремиерът Даниела Бобева за разглеждане в Министерския съвет. Това съобщи тя на пресконференция след правителственото заседание, съобщават от пресслужбата на кабинета.

„Получени бяха 81 предложения от министерствата и 160 от страна на областните администрации, съгласувано с общините. На тази база днес внесохме общо 88 мерки“, обяви вицепремиерът по икономическото развитие и добави, че предстои да бъдат предложени още 40 мерки в областта на строителството.

Реализацията на мерките ще доведе до отпадане или преминаване в регистрационни на 13 режима; намаляване на сроковете по 14 режима; намаляване на таксите по 9 режима; намаляване на документите по 34 режима; разширяване на каналите за достъп до услугата на 5 режима; намаляване на задълженията за информиране по 7 режима; опростяване на процедурата по 14 режима.

Една от мерките е свързана с отпадане на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили. Друга се отнася до процедурата за издаване на винетни стикери за хора с увреждания - ще отпадне необходимостта от повече от едно посещение в Дирекции „Социално подпомагане“ и редица документи, като се създава възможност за получаване по пощата.

Предложенията на социалното министерство предвиждат значително облекчаване на всички работодатели – например при удължаване на работното време, отпадане на уведомления по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, по- конкретно т.нар. ревизионни книги и др.

Бобева обяви и инициативата на кабинета за въвеждане на дистанционни стажове за български студенти в чужбина. Тя обясни, че се въвежда възможността да се кандидатства електронно за стаж, като включително интервютата ще могат да се провеждат по електронен път. Самите стажове също ще могат да се реализират електронно.

Вицепремиерът изтъкна, че след като е бил изготвен вторият пакет от мерки, са били получени и 30 предложения за намаляване на регулаторната тежест от страна на Българската стопанска камара. „Предстои те да бъдат включвани в следващ пакет от мерки“, уточни Бобева.

Тя отбеляза още, че продължава да се работи и по първия пакет от 24 мерки за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса. Вицепремиерът каза още, че мерките, които са от компетенцията на Народното събрание, ще бъдат внесени като пакет в парламента, а тези, които касаят решения на МС и на министрите, ще започнат да се изпълняват незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
mikewolf
преди 10 години
Най-обикновено предизборно обещание. Какво щял да направи МС. Ами едно голямо нищо. Пример, ли? "облекчаване на всички работодатели например при удължаване на работното време, отпадане на уведомления по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, по- конкретно т.нар. ревизионни книги и др." Първо т.нар. "ревизионни" книги не са изисквани по ЗЗБУТ а от КТ. Второ нямат никакво, ама никакво отношение към удължаване на работното време. И трето една тетрадка с надпис (каквото е ревизионната книга) не ми пести, нито време, нито пари, нито ми улеснява работата с администрацията. А що се отнася до Дянков, не той е изобретил номенклатурата, а червените ти роднини, които са със сигурност и част от нея. Проблема с администрацията ще започне да отпада със създаване на "електронно" правителство......Ама тогава няма да има парички не само за Хохегер :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
rumen221
преди 10 години
Дани, помоли Орешарски да:1. Обяви Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замени Данък лихва с Данък банковите транзакции3. Качи Корп. данък на 20% и махни 169-те преференции4. Махни "тавана" на Осигуровките, извади Пенсиите от КСО, 0% вноски за "частни" пенсии, а инвалидните да се плащат от Здравните вноски5. Качи МРЗ на соц. мин. 566лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщай на хората ДДС за лечение, лекарства и храна7. До пълнолетие на децата свободи родителите от ДОД и спри Педофилията, чрез даване на "майчински" на деца до 18г- Така ще има ред и още поне... 3 милиарда за харчене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Намаляване на бюрокрацията? Симеон Дянков ще страда! Той толкова я обичаше и се чудеше каква таксичка отгоре да измисли :Д Мръсни комунисти такива, как може да правите така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още