IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще започне 2014 година с дефицит от 130 млн. лева

Задълбочаването на дефицитите в системата ще отложи инвестицията в електронна рецепта

12:52 | 25.09.13 г.
Здравната каса ще започне 2014 година с дефицит от 130 млн. лева

Задълбочават се негативните тенденции за дефицита в Националната здравноосигурителна каса, които се очертаха още през месец юли. Общо 130 милиона лева е дефицитът, с който здравната каса ще влезе в 2014 година. Това каза управителят на касата д-р Румяна Тодорова, цитирана от агенция „Фокус“.

„Картината е доста по-тревожна. В болничната помощ дефицитът се очертава над 375 млн. лева. От тях 55,8 млн. лева е недостигът за лекарствена терапия при злокачествени заболявания”, съобщи д-р Тодорова.

Припомняме, че преди дни касата „отвори“ оперативния си резерв от 269 милиона лева, за да покрие част от дълговете на болниците.

Очакваният дефицит в здравноосигурителните плащания е 416 млн. лв, а в болничната помощ дефицитът се очертава около 375 млн. лв, каза тя. 269 млн. лв. е резервът, който Надзорният съвет отблокира напълно. Дефицит се очертава в болничната помощ – за клиничните пътеки, лекарствата на онкоболните и медицинските изделия за болнична помощ. От тях 23 млн. лева са взети за доплащане на стари дейности, така че от дефицитът остават 246 млн. лв, съобщи Тодорова.

"Институцията не може да се справи технически. Последващият контрол на касата е изиграл своята функция. Високи технологии без пари не се правят”, каза още тя и добави, че извършените здравноосигурителни плащания към 30 септември са 77,7% от планираното.

Днес стана ясно още, че по сметката на касата в БНБ има 108 млн. лв., които обаче не могат да се използват от касата, защото „няма механизъм по който тези средства да бъдат отключени", по думите на Тодорова.

Надзорният съвет на касата ще получи предложение да пренасочи 13 млн. лева от административните разходи за покриване на част от преразхода в извънболничната медицинска помощ. Корекцията ще отложи реализацията на няколко проекта от инвестиционната програма на НЗОК, включително тези за електронна рецепта и електронна фактура.

Тодорова съобщи, че по данни на здравната каса към момента 2 милиона души са здравнонеосигурени, а около 450 хиляди от тях не са в състояние да си плащат вноските.

Продължават съвместните проверки на касата с агенция „Медицински одит”, за да се проследи качеството на медицинските услуги. Все пак здравната каса отговаря за онези 5,5 милиона души, които се осигуряват, допълни още управителят на институцията. „Трябва да се отнасяме по еднакъв начин към всички, които въпреки лишенията, все пак се осигуряват”, смята още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още