IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО отказа да оперира енергийната борса у нас

Липсата на енергийна борса беше посочена в доклад на КЗК сред основните причини за изкривяването на енергийния пазар

16:22 | 11.10.13 г. 3
ЕСО отказа да оперира енергийната борса у нас

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) се отказа да оперира енергийната борса у нас, съобщи енергийният експерт Светослав Димитров в ефира на телевизия Bulgaria on Air. Дружеството е подало документи за това в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но без да посочва аргументи за отказа си.

Създаването на енергийната борса е част от процеса за либерализация на енергийния пазар. Тя ще доведе до публичност на цените и ценообразуването на отделните предприятия в сектора. Експертите прогнозират още, че тя може да доведе и до намаление на цената на тока за потребителите. 

Практиката в европейските държави е системният оператор да бъде и борсов. 

Проектът е обявен като приоритетен, макар и стартът му да се отлага във времето. Очакванията бяха енергийната борса да заработи още през 2012 година. След това стартът беше отложен до лятото на тази година, паралелно с излизането на малките и средните предприятия на средно напрежение на свободния енергиен пазар. Все още обаче подобна структура в енергийната система у нас не е изградена. 

Липсата на енергийна борса беше посочена от Комисията за защита на конкуренцията като една от причините за изкривяване на енергийния пазар у нас, наред с дългосрочните енергийни договори. Според оценката на регулатора борсата би въвела пазарни принципи при търговията на енергия, които всъщност са дефицит за целия сектор "Енергетика". 

За реализацията на енергийната борса има достатъчно финансови средства, коментира още Светослав Димитров, част от които са осигурени по програма на норвежкото правителство. По тази причина и мотивите за отказа на ЕСО да управлява проекта са необясними за експерта.

Във видеото можете да откриете още от коментара на Светослав Димитров по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
bonel4o
преди 10 години
Качеството на тока,който доставя "Енерго -про "в Североизточна България наистина почна да се влошава,както казаха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Тя пък една борсаааа! Бутафорна работа!:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dmtk
преди 10 години
Нет борса, нет проблеми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още