IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Бюджетът не е пица

Образованието е приоритет, защото е фактор за растеж, обяви министърът на финансите

22:37 | 25.10.13 г. 7
Петър Чобанов: Бюджетът не е пица

Предпочитам да не продължаваме в кулинарната тематика, бюджетът не прилича на пица. Така финансовият министър Петър Чобанов се разграничи напълно от предшественика си в кабинета на Бойко Борисов Симеон Дянков, който определи първия бюджет, който направи след изборите през 2009 г., като „малка, постна пица”.

Бюджетът за следващата година цели да постигне растеж, който трябва и да се ускори, защото в последните години точно това ни липсва, но запазваме финансовата стабилност, обясни Чобанов в предаването "Панорама" по БНТ.

Той уточни, че образованието е приоритет, защото е фактор за растеж. „Без образованието и хора с квалификация няма как да разчитаме на растеж. В бюджета залагаме на образование с фокус върху качеството, 100 милиона лева са отделени, които да предполагат конкуренция на училищата, в средното образование наблягаме в професионалното, а във висшето на реализация на пазара на труда”, разясни финансист номер едно.

Той добави, че не по-малък приоритет е и социална област, защото хора, които „не могат да се интегрират дългосрочно пречат на растежа”.

„Сегашното състояние на икономиката е депресирано, защото в последните години лисва предприемачеството, имахме вмешателство в бизнеса и трябва да подобрим бизнес средата и да осигурим равен достъп на всички”,  коментира Чобанов. По думите му това ще стане и с опростяване на процедури и документация в данъчната система.

Относно съкращенията на администрацията той разясни, че трябва да се подобри работата й, защото в последните години никой не е мислил за политики в тази област.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Барабар Петко с мъжете" е неговата работа! Нали трябва излезе от сянката на Дянков и авторитета му! Иначе, риториката му е лозунгова. Просто си я знаехме, преди да си отвори устата. ;) И направете си експеримент! Запишете думите му! През с;едващите 10 години той или неговия наследник вероятно ще кажат същото. Е ..може и да поразбъркат малко същите думи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
fortiss
преди 10 години
Ако ще се стимулира образованието сасо с увеличаване на заплатите на учителите - по-добре да го зарежем.Ако искат да се направи нещо в образованието - първо да се върнат примерно в 6-7-8 клас и да поучат 3 месеца с учениците. Да им вземат акъла с какви ли не глупави учебни програми натоварени до дупка с празни мисли и цитати. Направено единствено да се вземат комисионни за отпечатване на учебници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Щом и пица не е, какво е тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Всяка една инфлация се предизвиква умишлено и с една цел, да се изземат свободните пари от хората.Така ни контролират!Ще ходя да се моля на банката, да ми даде заем и то на сложна лихва, да си построя покрив над главата!Ще работи и мъжа и жената в семейството няма да имат време за децата си, и пак няма да им стигат за семейството!Или ще плащам месец за месец наем, и ще треперя пред работодателя си, Щото мога да остана на улицата!И къде е свободата?И като ми заговорят за демокрация, че направо ми се повръща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
"Не забравяйте, че парите са само и единствено средство за размяна,"-------------Не забравяй, че правилата по които са наложени парите в съвременния свят са средство за КОНТРОЛ. Ако намериш начин да върнеш изначалното им предназначение (средство за размяна), заставам изцяло зад тебе. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
hellwitch
преди 10 години
Образованието е безпорен фактор за разтеж, но в дългосрочен план - 10-20-30г.Това, което е необходимо в момента е да се съживи строителния сектор. Така, че множеството необразовани безработни да работи да да създава продукт. Например 50% от улиците в София нямат читави тротоари - елементарна работа, хора без работа има само някой трябва да ги накара да я свършат. Не забравяйте, че парите са само и единствено средство за размяна, за размяна. Затова при опит за натрупване те изчезват поради инфлацията и т.н.Същественото е какъв продукт, услуга се изработва, а не сумата на виртуалните ни пари. Съществено е да се върши реална работа!!!А бюджета е средство да накараш 500 хил. човека да си свършат работата. Дали ще го постигне? според мен този министър си няма и идея какво да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Браво бе Чобанов... вочо дори и постна пица ли не остана? Май ще имаме празна кутия от пица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още