IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Икономическият ръст тази година ще е под процент

Финансовият министър за пореден път оряза прогнозата за 2013 година, догодина чакаме 1,8% ръст

14:01 | 03.09.13 г. 21
Чобанов: Икономическият ръст тази година ще е под процент

Финансовият министър Петър Чобанов очаква ръст на икономиката в рамките на 0,6-0,8% през тази година, заяви самият той в интервю за Reuters. Очакванията обаче са това влошаване да бъде преодоляно през 2014 година, обяснява Чобанов, но без да даде конкретни прогнози за макроикономическите показатели.

„За следващата година запазваме сегашните очаквания от ръста на брутния вътрешен продукт в размер на 1,8 на сто. Смятаме, че ще има подобряване на вътрешното търсене, защото ще има подобрение на бизнес средата, което ще доведе до повече инвестиции“, допълва финансовият министър.

Причината за негативните очаквания за тази година са лошите условия за бизнес както в България, така и в Европейския съюз, а също така и политическата нестабилност у нас в последните месеци. Тя кара българите да харчат по-малко и да пестят, смята Чобанов. През второто тримесечие ръстът на българската икономика е в рамките на 0,2%.  

Все пак вече има позитивни сигнали за втората половина на годината, с добри данни за туристическия сезон и сектора на селското стопанство, допълва още финансовият министър в интервюто си.

Припомняме, че в Закона за бюджета беше вписан очакван ръст на икономиката от 1,9 на сто, каквито бяха прогнозите на предишния финансов министър Симеон Дянков. Пръв за неизпълнение на тези очаквания заговори служебният министър на финансите Калин Христов, който оряза прогнозите за ръст до 1%.

Социалистическото правителство ще запази бюджетния дефицит до лимита от 2% през тази година, а очакванията са догодина той да бъде намален заради подобряване на икономическите условия, коментира още Reuters, базирайки се на думите на финансовият ни министър.

В своето интервю Чобанов е обяснил още, че планира догодина международна емисия държавни ценни книжа, с които да бъдат покрити плащания, излизащи в началото на 2015 година.

През август кабинетът успя да прокара актуализация на бюджета, въпреки президентското вето. България трябва да поддържа ниско нивото на бюджетния дефицит, за да защити националната си валута в условията на валутен борд.

Хиляди българи протестират седмици наред в столицата София срещу корупцията в правителството, коментира още Reuters. През август протестите стихнаха, но се очаква да се завърнат с нова сила през есента, заявяват още от агенцията и допълват, че правителството на Пламен Орешарски работи при най-ниската подкрепа от 1997 година насам и много анализатори не очакват то да изкара пълния и мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Не е "недоразумение" Дянков - как ще обуеш една държава да взема Доброволно кредити - ами като заложиш нереално по-високи приходи, че да 'арчи яко бъдещи УЖ нейни, а в последствие чужди пари... Просто си свърши работата "човека"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 7
serafima
преди 10 години
Това, което казва Чобанов, е реалността - харесва ви или не. Онова недоразумение Дянков заложи 1.8-1.9% растеж, а ние няма да можем да стигнем и 1%. ЕК го каза преди няколко месеца - каза 0.6%, Еврозоната е с растеж 0.5%, ние не работим - протестираме, но от това нищо не се прроизвежда освен ***. Зная, че на мнозина няма да се харесва това, което пиша, но това е положението. Китай отбелязва намаление на темповете вече второ тримесечие, на което му викат рецесия. Защо мислите, че нашите управляващи единствени в света са магьосници и като ги наругаете на тема червени *** (безрлосветна простотия), нещата ще се оправят? Ще ми се да има поне един икономист между вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Тея долни ***, рожби на българо-съветската дружба погребаха България.Работят с всички сили да провалят развитието на България за да ни изхвърлят отвсякъде та да се върнем под крилото на господаря им (Русия) в Евразийския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Чобанов започна да говори за нужда от 3 милиарда лева нови заеми.Честито на печелившите!Жалко за *** гласуващи за БСП, ДПС и Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Чудя се кой е по-голям резил за Ямбол, Сидеров или Чобанов! И двамата "не са сами".Единия си говори сам, а на другия му говорят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
С Чобанов и компания начело, догодина с ме с отрицателен ръст. Добре, че преди него се справяха по добре. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
До IQ 96 од IQ -256По принцип съм зевзек. Обичам да се шегувам, но когато става въпрос за другари от кръга на господина който готвеше по разни телевизионни шоута и е завършил химия, ми идва да отворя концентрационен лагер, в който да монтирам гигантски месомелачки, в които от живи такива да произвеждам храна за кучета! БЕз да има значение етническата принадлежност! Само финансово-икономическата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
че не мислиш точно така. В обществото има място и за цитираните от теб спецове, но да го дават пи-скромно наистина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
до 10 Писах ти + щото ме развесели, но все пак сме сериозни хора и се надявам, че не мислиш то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
До другаря ЧобановДругарю Чобанов,Без да искам да Ви обидя, бих искал само да Ви кажа, че ако бяхте човек на РЕАЛНИЯ БИЗНЕС, а не представител на утайката на обществото, представена от икономисти,финансисти и набедени банкери, като някои готвачи и инджинеро-химици, за които финансите ръйш ли са като химията, тъмна наука, в тризорите и реакторите е тъмно и никой не види кво стааа, постигнала (същата тази *** на обществото) със лобистки и подмолни методи високопоставено положение в обществото, щяхте да знаете, че прогнозата Ви е толкова безпочвена и имагинерна, като цялата наука за "икуномикътъ и финансизмот"! Ако сте успели да проследите мисълта ми, щот не секи икунумист и готвач можи, ще *** "фанити" кво сакам да Ви редим.Сполай Ви!Общество, в което *** (икунумисти,финънсисти и набедени банкери) са господстващата прослойка, е обречено на вечни кризи и страдания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още