IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцизът за газа се увеличава от 0,85 на 5,10 лева от 2014 година

Работим активно ЕС да ни позволи отлагане на това увеличение, коментира зам.-министърът на финансите Людмила Петкова

17:24 | 05.11.13 г. 5
Акцизът за газа се увеличава от 0,85  на 5,10 лева от 2014 година

От 2014 година акцизът за природния газ, използван за гориво, ще се повиши от 0,85 на 5,10 лева. Тази промяна е заложена в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрени на второ четене в Народното събрание, пише БТА. 

С тези текстове изпълняваме задълженията си по членството в ЕС по отношение на политиката за акцизите на горивата и цигарите. Страната ни обаче е подала искане до Брюксел за отлагане на увеличаването на ставките за период от шест години. 

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова заяви, че са поискали от Брюксел отговор до 1 декември. Според нея има сигнали, че ЕК не счита  считат, че това не е вредна данъчна мярка и няма проблем да се прилага.

"За правна сигурност, тъй като искаме прилагането да е до 31 декември 2019 г., изпратихме нотификация и писмо, с които настояваме за потвърждение, че България още 6 години може да ползва намалената ставка без проблем", допълни още тя. 

Промените предвиждат още акцизната ставка за природния газ, използван като гориво за отопление, се повишива от 0,10 лв. на 0,60 лв. за гигаджаул, а за тежките корабни горива - от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.  Предвижда се измененията да влязат в сила идната година.

Чрез промените в закона е въведен още и специален ред за приспадане на акциза за земеделските производители срещу ваучери за гориво. При купуване на гориво, необходимо за производството на първични селскостопански продукти, земеделските производители ще имат право да приспаднат размера на акциза, посочен като номинална стойност във ваучера.

Ваучерът за гориво ще може да бъде използван единствено за покупка на газьол като моторно гориво. Предвижда се общата номинална стойност на ваучерите за гориво да се утвърди със закона за държавния бюджет за 2014 година.

Очаква се гласуването на второ четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове да продължи утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не само сайта ами и НС, МС и ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 10 години
Работим активно ЕС да ни ПОЗВОЛИ!!!! Пак чакаме "позволение" от някого. Ама това не ни ли беше мечтата, като влизахме в Е точка С точка. Не си ли мечтаехме за "железен контрол"? Е, сега го имаме. Какво по-хубаво от това. Някой да ни казва какво да правим, при това за всяко нещо, винаги и за всичко, без да ни питат. Ами закривайте го тоя сайт - нашето мнение ОТДАВНА НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Само да не излезем по издръжливи и от ***:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
Навремето имаше един виц. Та есенцията беше де, че накрая от всички събрали се "велики", като обяснявали надълго и нашироко колко най е зле/в БГ/, един се провикнал/с англо-саксонски акцент/ - "Пробвайте ги с ДДТ"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Това колко % са? 600%? А дано господарите се съгласят да удължат срока, щото се види и носа си не можем да обършем, както искаме. Начина на бърсане е от дясно-наляво и е заложен в евродоговора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още