IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е поискала от ЕК запазване на акциза върху метана

Ако не получим разрешение за намалената ставка, акцизът трябва да бъде увеличен шест пъти

18:18 | 17.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
България е поискала от ЕК запазване на акциза върху метана

България е изпратила до ЕК нотификация за прилагане на текстове от европейската директива за данъчното облагане на енергийните продукти и електроенергията, според които може да ползва намалена акцизна ставка за природния газ, използван като моторно гориво, съобщи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Искането на България е ставката да остане 0,85 лв. за 1 гигаджаул и тази ставка да се прилага за период от шест години, посочи Петкова. Писмото от българска страна е изпратено през август, практиката е до два месеца ЕК да даде отговор.

Очаква се Брюксел да разреши на страната ни да ползва намалената акцизна ставка, но ако това не стане, акцизът върху природния газ, използван като моторно гориво, трябва да бъде увеличен от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул, за да достигне минималните в ЕК нива от 2,6 евро за гигаджаул. Съгласно директивата държавите-членки на ЕС, в които към 2000 г. делът на природния газ в крайното енергийно потребление е по-малко от 15%, могат да освободят от облагане с акциз природния газ.

Пълното или частично освобождаване от данъка може да се прилага за максимален период от 10 години или докато националният дял на природния газ в крайното потребление не достигне 25 процента.

България се е възползвала от възможността за освобождаване от облагане на природния газ за период от 10 години, но по данни на Евростат и НСИ делът на природния газ в крайното енергийно потребление е 10 на сто, което ни дава право да поискаме от ЕК намалена акцизна ставка.

Ако до края на годината не получим одобрение от ЕК, финансовото министерство е подготвило промени в Закона за акциза и данъчните складове, предвиждащи увеличаването на акциза за природния газ, използван като моторно гориво на 5,10 лв. за 1 гигаджаул.

Промените предвиждат и увеличение на акциза на природния газ, използван като гориво за отопление - от 0,10 на 0,60 лева за 1 гигаджаул и на акциза за тежките корабни горива от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.

Финансовото министерство е изготвило и схема за държавна помощ "Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез система от ваучери за гориво". Схемата е одобрена от ЕК още през 2011 г. и е в сила до края на 2013 г. , но не е влязла досега в действие.

Сега Министерството на земеделието и храните е изпратило искане с удължаване на срока на схемата до края на 2014 г. Помощта се предоставя под формата на ваучери, обясни заместник-финансовият министър. При закупуване на гориво, необходимо за производство на първична земеделска продукция, земеделските стопани имат право да приспаднат размера на акциза, посочен като номинална стойност във ваучера. Издател на ваучерите е Държавен фонд "Земеделие", който ще предоставя самите ваучери само на земеделски производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Zal_Negodnik
преди 10 години
Ако не ни одобрят искането ЕК тва ще е края на метана в БГ ! Цената му ще се изравни с тази на пропан-бутана.А всеки ще предпочете да кара на пропан с 1000 станции в страната и леки уредби. Другия вариант е бакшишите на блокират София зимата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още