IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за енергетиката ощетяват коректните, предупреждават експерти

Законът за енергетиката вместо да реши проблемите, ще постави още много нови, стана ясно от дискусия, посветена на промените

14:26 | 11.11.13 г. 4
Промените в Закона за енергетиката ощетяват коректните, предупреждават експерти

Промените в Закона за енергетиката стимулират забавеното плащане на сметките и некоректното поведение на клиентите, предупредиха експерти по време на дискусия, провела се по инициатива на информационното бюро на Европейския парламент у нас.

Обсъдени бяха някои от конкретните мерки, които предвиждат промените – спиране на електричеството, ако сметката за два месеца надхвърли размера на минималната работна заплата, както и премахването на таксата за повторно включване.

Според повечето експерти мерките са добри, но те не трябва да бъдат въвеждани със закон, а мястото им е в общите условия на договорите с дружествата. Голяма част от разпоредбите – като например електричеството да не бъде изключвано преди почивен или празничен ден, вече се спазват, изведени от практиката и не е нужно да бъдат вписвани в закона.

Според Камен Колев от Българската стопанска камара (БСК) повторното включване в системата е разход на разпределителните дружества и затова не може да бъде премахнато, а ще бъде включено в цената на електричеството. Така тази мярка ще рефлектира върху коректните потребители, тъй като по закон всички разходи трябва да се включат в цената.

Размерът на таксата за повторно включване от 19 лева е определен от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и таксата е определена като „социално допустима“. Трите дружества имат по-големи разходи и затова и трите прилагат, определените от регулатора допустими нива, стана ясно по време на дискусията.

Проблемите, останали извън обхвата на закона

Един от основните проблеми, които посочиха участниците в дискусията, е липсата на инвестиции. С промените от 1 август в цената не са предвидени средства за инвестиции. Трите електроразпределителни дружества бяха категорични, че печалбите досега са били реинвестирани в мрежата.

Новите текстове не решават и проблема с липсата на доверие в системата, коментира и Богомил Николов от асоциацията „Активни потребители“. Според него предложените промени не засягат пряко всеки гражданин, а само тези, които са в затруднено положение. Енергетиката обаче не може да бъде средство за социално подпомагане, категорични бяха участниците в дискусията.

Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 35 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
НО ВСЕ СИ МИСЛЯ ЧЕ Е ПО_ПРАВИЛНО ВАС ДА ИЗГОРИМ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Както и депутатите с фотоволтаици?! Ами аз не искам ток от фотоволтаиците на ДУПЕТАТИТЕ бисеров и курумбашев писаха някъде че имат огромни фотоволтаици! Договорите с фотоволтаиците, са народо омразни и застрашаващи сигурността на страната ни! Те УБИВАТ НАРОДА! Недопустими са! РЕВОЛЮЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!КАкво искате БЕ УБИЙЦИ? ДА СЕ САМОЗАПАЛИМ ВСИЧКИ БАРАБАР С ДЕЦАТА СИ ЛИ БЕ *** НЕЗЕМНИ!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
АМАН ОТ ЕКСПЕРТИ!Всички ИКСПЕРТИ сте за кладата!Нарежете си дипломите и си ги наврете дето слънце не огрява!Ако преразгледате признатите капиталови разходи на всички в енергийната система токът ще стане 3 (три) стотинки бе ИКСПЕРТИ продажни подкупни!Айде стига сте обслужвали корпоративни чужди интереси или се надявате народната омраза вазе да не ви качи на кладите?Колкото повече предлагане има *** един продукт толкова по-ниска требе да е цената му бе изедници измамни!ЕНИЧАРИИИИИ! Стига сте клали народа!Другарю Колев какъв разход е на дружествата повторнот включване , което може да се избегне ако няма изключване!? Всичко е рекет спрямо народа от чести платци! А ромите никога не плащат нали? Не може в цената на тока да се калкулира и загубата от кражби! Риска е за доставчика и производителя! Не за потребителя! Другарю колев вие сте за съд НАРОДЕН СЪД! ЕРП-тата вън от страната ни! Взеха нещо градено с народни пари, лъгаха че инвестират и сега смъкват кожи от гърбовете ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Управляващите яко омазаха закона. Сериозно ви казвам прочетете промените и ги разтълкувайте в една правна статия, нищо че сайта е инвеститорски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още