IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София с ръст от 4,4% на пътниците през октомври

Летището отчита и осезаем ръст от 20% при бизнес полетите

17:16 | 19.11.13 г.
Летище София с ръст от 4,4% на пътниците през октомври

През октомври на Летище София е регистриран ръст от 4,4% на годишна база на броя на обслужените пристигащи и заминаващи пътници. През най-голямото летище у нас през миналия месец са преминали общо 297,7 хил. души, съобщиха от пресцентъра на летището.

Увеличение от 5,2% показва статистиката при пътувалите по международни редовни линии, чийто брой за месеца е 276,1 хил. или с близо 13,8 хил. души повече спрямо октомври миналата година.

С 31% повече са туристите, пътували с чартърни полети - общо 6 854. За сравнение през същия период на предходната година пътувалите са били 5 226.

Що се отнася за бизнес полетите летището бележи осезаем ръст от 20%, отново на годишна база.

Общият брой на излетелите и кацнали самолети на Летище София през октомври 2013 г. е 3 643 спрямо 3 817 за миналата година, което представлява спад от 4,6%. 

Изоставането от първата половина на годината е поради фалита на украинската авиокомпания АероСвит и намаляването на броя полети при някои от редовно опериращите по международни линии авиопревозвачи.

По отношение на обработените карго пратки през изминалия месец на летището са обработени общо 1 488 тона товарни и пощенски пратки. Наблюдава се лек спад от 1,3% на годишна база.

Със специализирани карго полети са превозени с 3% повече товари в сравнение с миналогодишния период, но намалението в обемите, превозени с редовни пътнически линии, е в рамките на 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още