IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струват обещанията за земеделците?

В животновъдния сектор ще се налеят над 230 млн. лв., изчислява икономистът от ИПИ Николай Вълканов

13:29 | 23.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко ще струват обещанията за земеделците?

Земеделските производители се превърнаха в поредния препъникамък пред желанието на правителството да си осигури известен комфорт до следващите избори. Това се посочва в анализ за сектора на икономиста от ИПИ Николай Вълканов.

В анализа се посочва, че първоначално бе одобрен бюджет за 2014 г. в размер на 263 млн. лв. за национални доплащания, специфично подпомагане и държавна подкрепа. По предварителни разчети 88,5 млн. лв. трябваше да отидат за подпомагане на тютюнопроизводството, за национални доплащания на площ бяха предвидени 32 млн. лв., 60 млн лв. - за животновъдство, вероятно около 15 млн. лв. за зеленчукопроизводители и овощари, а остатъкът - за вече до болка познатото финансиране за държавни помощи и кредити.

Конфликтът дойде от позабравения животновъден сектор, а и от неоправданите с нищо средства за тютюнопроизводство, които повдигнаха сериозен дебат на първо четене в парламентарната комисия по земеделие и гори.

В резултат на това бе постигната договореност с животновъдите за значително по-голям пакет финансова подкрепа. Той включва 114 млн. лв. национални доплащания за 2014 г., както и изплащане на оставащите до 70% от доплащанията за 2013 г. до декември т. г., национални доплащания за земя, обвързани с животни. Предвидени са 15-25 млн. лв. по de minimis, държавна помощ за имунопрофилактика и развъдна дейност до 15 млн. лв., намален акциз за горивата. Плюс опрощаване на кредитите, сключени с ДФЗ за закупуването на фуражи за годините от 2008 г. до 2010 г., в размер на 68 млн. лв. По най-консервативни оценки ще се налеят над 230 млн. лв. в животновъдния сектор под различни форми – сума, която е безпрецедентна по размера си.

Вероятно животновъдите имат основания да са доволни от тази договорка. Доколко е изпълнима тя обаче? Засега не е ясно възможно ли е изобщо да бъдат получени национални доплащания за земя, обвързани с животни (заради липсата на подобен механизъм), а опростяването на кредитите и трансформирането им в субсидии е много съмнително дали ще мине пред Европейската комисия.

Дори да приемем, че обещанията са изпълними чисто технически, вече говорим за разходи от порядъка на 350 млн. лв. и несъбрани приходи от поне 140 млн. лв. А това на фона на държавния бюджет и постоянното поемане на нови финансови ангажименти към различни социални групи започва да звучи като невъзможна задача. Вярно е, че Бюджет 2014 дава повече възможности за прехвърляне на средства между министерствата, но рискът някои области да останат недофинасирани изглежда съвсем реален. Иначе казано, или обещанията няма да бъдат спазени в своята цялост, или цената за това ще бъде толкова висока, че ще изправи страната пред финансова дестабилизация, твърди икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
4ono
преди 10 години
Докато тази държава се управлява от Каскети, Партенки, Червени кифли, Калфи,Маслари,Чобани, Овчари, Орешари, и всякави други БСП *** няма да има висок жизнен стандарт. Както казваше ТАТО:Таз година 1 милиард заем за крадене, догодина 4.4 милиарда. Да Ви е честито БеСиПе ту спинозаЩе раздаваме пари на калпак срешу подкрепа и гласове като при Жан Виден офф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Какво ненормално има в това да се стимулира живодновъдството Не 230 милиона -това са малко пари Трябва да им дадат 500 милиона лв Животновъдството и особенно овцевъдството са златната мина за България Защо трябва да изнасяме огромни количества жито царевица слънчоглед и ечемик по добре е да изнасяме месо брашно олио макарони бира това ще създаде стотици хиляди нови работни места *** ли са тези от земеделското и финансовото министерство От къде ще доидат парите за животновъдство Ами има от къде Никакви пари за тютюн и национални доплащания за зърнопроизводители те вземат достатъчно от европейските фондове В България има прекрасни условия за отглеждане на животни България е наи доброто място в Европа за отглеждане на овце Просто златна мина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още