IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отново установи злоупотреба с господстващо положение на "Енерго Про"*

Компанията ще бъде глобена с над 1 млн. лева

11:49 | 25.11.13 г.
КЗК отново установи злоупотреба с господстващо положение на "Енерго Про"*

За трети път тази година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постановява злоупотреба с господстващо положение на електроразпределителното предприятие „Енерго-Про Мрежи“ АД. С решение от 20 ноември КЗК  постановява, че компанията е злоупотребила с положението си на пазара на разпределение на електрическа енергия, като е осъществявала управление на производствени мощности, присъединени към мрежата, по непропорционален начин.

Решението на комисията е публикувано на сайта на ведомството днес, 25 ноември, сочи справка на Investor.bg.

Производството срещу „Енерго-Про Мрежи“ АД е образувано по искане на производителя на електроенергия от възобновяеми енергийни източници "ХАОС ИНВЕСТ" ЕАД, присъединен към разпределителната мрежа на Енерго-Про.

В хода на производството КЗК е установила, че в определени случаи, като например необходимост от обезпечаване на сигурността на електроенергийната система, ЕСО разпорежда ограничения на производството, които задължително се изпълняват от „Енерго-Про Мрежи“ АД.

Комисията установи, че разпределението на ограниченията, налагани от ЕСО по отношение на постъпващата от разпределителната мрежа енергия, не се осъществява пропорционално от „Енерго-Про Мрежи“ АД. В този смисъл компанията не гарантира изискването за равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия, пише в становището на КЗК.

Според комисията поведението на дружеството може да увреди конкурентната структура на пазара за производство на електроенергия, като възпрепятства определена категория производители да произвеждат и предлагат своята продукция в максимална степен съобразно стопанските си цели.

Освен това поведението на компанията оказва и индиректна вреда за потребителите, като в дългосрочен план ги лишава от възможността да се ползват от преимуществата на развитието на конкуренция на енергийния пазар и диверсификацията на източниците на снабдяване, а именно по-ниски цени и по-високо качество, се казва в становището на антимонополната комисия.

В във връзка с откритите от комисията нарушения е наложена санкция на дружеството в размер на 1 034 755 лв.

КЗК изисква от „Енерго-Про Мрежи“ АД да осъществява управление на производствените мощности, присъединени към собствената му разпределителна мрежа, което да гарантира равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия. От компанията се иска занапред да разпределя ограничения на производството, наложени от ЕСО, пропорционално.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховен административен съд, допълват от антимонополната комисия.

„Енерго-Про" ще обжалва решението

По-късно днес „Енерго-Про Мрежи“ АД изпрати своята позиция по темата до медиите, в която съобщава, че ще обжалва решението на комисията. В писмото си компанията изразява категоричното си несъгласие с твърденията, цитирани в решението на КЗК за извършено нарушение.

"В действията си компанията стриктно съблюдава нормативните и законовите изисквания и не е  допускала ситуации на неравностойно третиране – в полза или вреда на свои клиенти  производители на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)", заявява в позицията си дружеството.

От компанията посочват още, че са длъжни в максимално кратки срокове да изпълняват разпорежданията на диспечерите от Териториалното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за намаляване на товара в определени участъци на електропреносната мрежа, като за целта ограничава приема на енергия, произведена от производителите, присъединени в дадения участък. Неизпълнението в срок на тези разпореждания поставя под заплаха сигурността на енергийната система на страната и може да доведе до тежки аварийни ситуации.

"Компанията в нито един момент не е ограничавала  пряко производството на електроенергия на конкретен производител на електроенергия от ВЕИ. Производителите на електроенергия от ВЕИ имат, сключени по тяхна воля и избор, договори с избран от тях оператор. При изпълнението на всяко разпореждане за ограничаване на производството на енергия, ЕНЕРГО-ПРО Мрежи ограничава всички оператори на строго пропорционален принцип", допълва предприятието.

*Актуализирана към 14:05 ч. с позицията на „Енерго-Про Мрежи“ АД
   

 

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още