IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частично бедствено положение ще бъде обявено в "Полимери" - Девня

Все още не е обезопасена цистерна с опасен химикал в предприятието

12:53 | 08.01.14 г.
Частично бедствено положение ще бъде обявено в "Полимери" - Девня

На територията на предприятието "Полимери" в Девня от утре ще бъде обявено частично бедствено положение. Това съобщи кметът на общината Атанас Кузев.

Причината за решението е, че обявеното в несъстоятелност химическо предприятие съхранява незаконно от години опасния химикал трихлоретан в цистерна, която не е сто процента безопасна.

Със съгласието на общинските съветници утре общината започва прехвърлянето на химикала в безопасно съоръжение, като операцията ще бъде платена от общинския бюджет. „Разполагаме с необходимите за тази операция специалисти – ще назначим на граждански договори трима производствени директори от „Полимери“, обясни кметът.

„Не сме съгласни да живеем в съседство с екологична бомба. Проблемът се неглижира от две години“, обясни той. Похарчените средства за обезопасяване на територията на предприятието общината ще търси от  междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. "Дори средствата да не бъдат възстановени от държавния бюджет, е по-важно проблемът да бъде решен", заяви кметът.

В края на миналата година при разследване на bTV стана ясно, че химическият гигант съхранява опасния трихлоретан три пъти по-дълго от законовия срок. Ако химикалът се възпламени, от него се образуват опасни газове.

Преди години предприятието е произвеждало белина, сода каустик, хлор и други химикали. В момента дружеството е управлявано от синдик.

Трихлоретанът е отпаден продукт, който се е изнасял за обезвреждане в Румъния до 2005 г. Сега обаче го съхраняват в цистерна.

В съседство с цистерната с трихлоретан има резервоар с луга. Трябва тя да бъде изтеглена, след което химикалът да се евакуира от рисковия резервоар в здравия.

На територията на химическия завод се съхраняват и други опасни химикали. Прокуратурата се занимава и с липсата на 20 тона азбест - опасен и забранен на територията на Евросъюза, става ясно при журналистическото разследване.

Частичното бедствено положение, което засяга промишлената зона на Девня, ще продължи за срок от 30 дни, считано от 09.01.2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още