IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинският съвет във Варна одобри устройствените планове на "Южен поток"

Работата по реализацията на проекта не спира, въпреки че ЕК още не е започнала преговори с "Газпром"

17:12 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Общинският съвет във Варна одобри устройствените планове на "Южен поток"

На първото си заседание за годината Общинският съвет на Варна одобри подробния устройствен план за строителството на „Южен поток“. Предложението е било внесено от кмета на Варна Иван Портних на 30 декември 2013 година, уточнява БТА.

Припомняме, че устройственият план за изграждането на газопровода беше внесен от проектната компания South Stream Transport още в края на октомври в Дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ към Община Варна.

В него подробно е описано застрояването на техническите площадки на сушата, включително измервателни съоръжения, кранови възли и прилежащите съоръжения. В плановете са посочени и къде ще бъдат разположени временните строителни площадки.

От компанията тогава внесоха и подробен план за морската част на газопровода, включващ и трасето в териториалните води на България.

Няколко дни по-късно South Stream Transport публикува и доклада си за оценка на въздействието върху околната среда. До края на годината имаше две обществени обсъждания на плановете на компанията. В момента се чака одобрението на Министерството на околната среда и водите.

Междувременно обаче работата по реализацията на газопровода не спира, макар и ЕК още да не е започнала преговорите с "Газпром" за проекта.

11 са компаниите, които са изявили желание да участват в изграждането на „Южен поток“ в търг, организиран от  Българският енергиен холдинг.  В момента холдингът анализира писмата за намерение и във втория етап от процедурата ще покани одобрените участници да представят оферта за работен проект, строително-монтажни работи и въвеждане на газопровода в експлоатация.

Спечелилият търга ще трябва и да обучи персонала, който ще управлява газопровода.

Енергийният министър Драгомир Стойнев коментира преди дни, че не очаква забавяне по проекта и след като премине зимният сезон, неблагоприятен за строителство, изграждането ще започне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още