IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: Въведохме данък „слънце“, за да оцелее НЕК

Представителите на бизнеса обаче се оплакаха от липсата на диалог при въвеждането на таксата

13:49 | 16.01.14 г. 17
Пламен Орешарски: Въведохме данък „слънце“, за да оцелее НЕК

20-процентната такса за производителите на електричество от възобновяеми източници е въведена, за да оцелее Националната електрическа компания (НЕК). Това стана ясно от изказване на премиера Пламен Орешарски на среща с Американската търговска камара.

Представители на бизнеса обаче попитаха премиера защо таксата не е въведена след диалог с бизнеса.
Информиран съм, че енергийните институции неколкократно са обсъждали енергийните баланси.

"Стигнахме до това решение, след като видяхме, че и други европейски страни са допуснали известно небалансирано развитие в този сектор. Таксата не е по-голяма тежест, отколкото таксите, въведени в други европейски страни", посочи премиерът.

„Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща, не искам да развивам други сценарии. Оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система“, каза той.

Представители на бизнеса отбелязаха, че едва ли тази такса ще реши проблема на НЕК, а и едва ли ВЕИ са причина за проблемите в енергетиката. В сектора заетите са около 10 000 души. ВЕИ-централите основно са малки и средни предприятия, които плащат високи лихви по взети кредити и трудно ще се справят с таксата, коментираха представителите на бизнеса.

„Не зная колко назад да се върна. Да не почвам от 2008 г., но ще се фокусирам върху 2012 година, когато безконтролно до мрежата е допусната огромна мощност, която сигурно ни прави водещи в Европа. Сега България изпълнява ангажимента си по стратегията Европа 2020“, каза още Орешарски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 10
faith no more
преди 10 години
Най-печелившия от ВЕИ доколкото има някаква информация е Валентин Златев,но той май основно е инвестирал във ветрогенератори.Голям собственик на соларни централи е Прокопиев,освен това той печели двойно защото има и бизнес с производство на соларни панели.Най-смешен е начина по който президента се хвърли да защитава ВЕИ,при положение,че знае,че такива такси се наложиха в доста страни от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
data
преди 10 години
И как политици от всички парламентарни групи се оказаха собственици на ФЕЦ ? Корумбашеф ? Бисеров ? Бориславова ? Как всички са солидарни в приемането на условията за ФЕЦ ? А ето тук се крие и ЗАЩО не се предоговарят цените !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 2
georgi_shum
преди 10 години
Понеже имам известен опит ( не съм собственик, но съм консултирал такива по определени въпроси). Та ако централа е включенена през 2012 в мрежата - предварителните договори, проектирането и изграждането са започнати 2009/2010... Само смяна на предназначението на земята отнема в добрия случай между 9-12 месеца ( най бързо съм виждал да стгава за 6.. сетете се по какъв начин, чувал съм случаи когато с ставало о за 15-18 месеца..). ...И отново питам защо Орешака не казва КОЙ прие и наложи тия цени????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
georgi_shum
преди 10 години
Поредната демагогия от тая кукла на конци. Както съм писал в предни статии по темата - няма как парите да отидат в НЕК или БЕХ, защото от ЕК веднага ще ги праснат през ръцете заради нерегламентирана държавна помощ. Затова ги бутат в бюджета и от там за помощи на електората.. И го знаят мн добре, ама Орешака си праска по опорните точки.. Данъка е селективен ( касае само вятърни и фото централи, що не го въведоха за водните и тези за биомаса?), необоснован и незаконен. И ще бъде отменен точно както миналата година бе отменена таксата за достъп въведена от Герб. Ако искат да променят нещо - да предоговорят цените!!! Това е по сложно и трудно, но е по правилното и разумно решение. И ще доведе до реален резултат за крайния потребител. За разлика от сегашната простотия, която е вполза само на ***, безработните и пенсиите - т.е електората на БСП и ДПС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
Мощностите, които са влезнали през 2012г. от кога са стартирали? Някой знае ли кога са "навлезли" най-големите ВЕИта? Не включване, а подписване на предварителен договор и стартиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 4
mrvip
преди 10 години
Любопитно, как таксата помага на НЕК, при условие че ще влиза в държавния бюджет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още