IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вигенин пред BBC: Страховете за имигрантска вълна на Острова бяха неоснователни

Няма никакви икономически, социални или други причини за увеличение на българските имигранти във Великобритания, заяви външният министър

13:47 | 18.01.14 г. 1
<p>
	Кристиян Вигенин. <em>Снимка: БТА</em></p>

Кристиян Вигенин. Снимка: БТА

Страховете относно вълна от имигранти от България и Румъния след вдигането на ограниченията на европейския трудов пазар бяха неоснователни. Това заяви в интервю за програмата Today на радио BBC 4 министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Министърът подчерта, че за "жалост България и Румъния са станали жертва на предишните проблеми, с които британското общество се е сблъскало при предишното разширяване на ЕС и предишното отпадане на ограниченията".

"Смятаме, че не беше справедливо нашите граждани, особено онези, които вече са тук, да бъдат третирани по този начин", посочи Вигенин.

Той коментира обявеното от британския премиер Дейвид Камерън решение за затягане на правилата за достъп на европейски мигранти до социалните облаги във Великобритания, пише БТА. Мерките например не позволяват на европейските мигранти да искат помощи за безработица през първите три месеца от пребиваването им във Великобритания.

"Даваме си сметка, че тези промени се основават до голяма степен от възможността да се увеличи броят на българите и румънците, които ще дойдат тук. Това е нещото, което създаде извести негативни чувства, засягащи България и начина, по който ние бяхме третирани от някои политически сили и от някои медии през миналата година. Виждаме, че всички тези страхове, които бяха създадени, се оказаха безпочвени", посочи българският министър.

"Надявам се, че отсега нататък ще имаме много по-реалистичен дебат по всички въпроси, свързани с миграцията и със свободата на движение на хората в ЕС", добави той.

По думите му няма причини българите да идват във Великобритания, защото икономическата ситуация в тяхната родна страна се подобрява.

"Нашите оценки показват, че няма да се увеличи броят на хората, идващи във Великобритания. Няма никакви икономически, нито социални, нито други причини за това. Хората ще продължат да идват, но ще бъде обичайният брой, на който бяхме свидетели и предишните години", посочи дипломат номер едно.

"Сега ясно виждаме признаци за възстановяване на българската икономика, работни места се създават и вие трябва да разберете, че не всеки е готов да напусне страната си, за да отиде в друга страна", допълни още той.

Накрая Вигенин подчерта, че хората, които пристигат във Великобритания, идват да търсят работа и да печелят пари, а не да злоупотребяват с британската социална система, но накрая все пак добави, че не може да се гарантира на 100%, че всички хора, пристигащи във Великобритания, идват, за да работят.

Същевременно в програмата Politics Europe на BBC Вигенин заяви, че българите във Великобритания са добри членове на общността, в която живеят, и припомни, че по-образованите българи, които са се преместили във Великобритания, сега са в помощ на британската, а не на българската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Абе,***!Какво хленчиш,като озлочестена ***?Няма ли един булгаристански ***,наречен "политик",да се озъби на извратения Запад?Те с месеци ни плюят,изкарват ни какви ли не престъпници,преди въобще да има престъпление,цял свят вече е напомпан,за това ,какви престъпници са българите,а вие мръсни управляващи тъпопъгълни продажници,хленчие ли,хленчите и наливате вода в мелницата на западните ***,вместо да извикате гръмогласно и ги дадете под съд за обида на народа ви,така,че в другия край на вселената да се чуе.НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ КАКЪВ ЗВУК ИЗДАВА ВАГИНАТА?ТОВА ИЗЛИЗА ОТ УСТАТА НА ВСИЧКИ "ВИГЕНИНЦИ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още