IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ев. Кънев: Caмо спирането на еврофондове може да размърда управляващите

Експортът запазва страната ни от рецесия, коментира финансистът

19:47 | 23.01.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Ев. Кънев: Caмо спирането на еврофондове може да размърда управляващите

Изводите от мониторинговия доклад на Европейската комисия не са новина за бизнеса, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансистът и управляващ съдружник в "Маконис" Евгений Кънев.

По думите му ако няма правила, побеждава по-силният, като представителите на бизнеса, които са търсили решение на спор в съда или които са участвали в обществени поръчки, са добре запознати с това.

Според Кънев единствено спирането на еврофондовете могат да накарат управляващите да се размърдат. Следващата стъпка би била евентуално ограничаване на членството ни в ЕС.

Експертът отчете, че поредният доклад на ЕК изглежда показателен, че "мерките, които трябва да се вземат, са срещу съществуването на политиците в този им вид". В подкрепа на твърдението си Евгений Кънев даде за пример въвеждането на електронното правителство и по-скоро в отсъствието на активност в тази посока. Той подчерта, че финансовата част на решаването на проблема не е ключовата пречка.

"Не става дума за милиарди. Просто няма желание да се въведе, защото няма да може да се краде", подчерта финансистът.

Той посочи още, че ако няма експорт, страната ни все още щеше да е в рецесия.

"Начинът, по който функционира публичният сектор, е начинът по който се генерира доверие в икономиката. Затова има нарастване на влоговете, защото хората не знаят какво ще се случи. При инвестициите също има отлив. И виждаме само кешови разплащания ден за ден", коментира още Кънев.

Той подчерта, че през последните години единствено във ВЕИ сектора са привлечени сериозни инвестиции от реномирани страни.

"С таксата върху приходите обаче ги попариха, въпреки намесата на толкова асоциации. Никой няма да дойде като види как държавата се отнася към чуждите инвеститори”, посочи управляващият съдружник в "Маконис".

Според него освен негативната перспектива скоро и рейтингът на страната ни може да бъде понижен.

"Единственият начин е хората да разберат, че държавата не може да се управлява така, и да вземат мерки на следващите избори", заяви още Евгений Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Единственото притеснение за управляващите може да бъде това че полицията може да се усети как ги хлъзнаха с последното увеличение на заплатите :) народа може да вземе да мисли и да метне тези в парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Може единствено като причини притеснение за парите които няма да могат да откраднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
alexx
преди 10 години
Толкова глупости не бях чел скоро. Явно за Кънев ВЕИтата на субсидирани цени са велики инвестиции. Единственото смилено нещо е, че по е-правителството не се работи, а то наистина би облекчило бюрокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още