IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ подготвя нов вот на недоверие срещу правителството

Депутатите настояват с новия Изборен кодекс да се въведе задължителното гласуване

16:43 | 27.01.14 г.
ГЕРБ подготвя нов вот на недоверие срещу правителството

Депутатите от ГЕРБ подготвят нов вот на недоверие срещу правителството. Това съобщи  зам.-председателят на парламентарната група на партията Цецка Цачева. Тя допълни, че новият вот на недоверие ще бъде внесен  вероятно в края на следващата седмица, но отказа да съобщи подробности, защото темата ще бъде обсъдена утре на заседание на парламентарната група.

Задължително гласуване ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене в парламента на новия Изборен кодекс. Според депутата Данаил Кирилов "по този начин ще се подчертае гражданският дълъг на избирателите спрямо демократичния ред”. Предложението на ГЕРБ е гласуването да е задължително, но да няма санкции при нарушение, а стимули за гласоподавателите.

Идеята е да има преференция - поименни ваучери на стойност 20 лева, които да важат за административни услуги, стана ясно от думите на Кирилов. Според него тази мярка няма да натовари държавната хазна, защото по негови разчети няма да надхвърли 12 млн. лв., хората няма да се възползват от ваучерите едновременно, а те самите ще важат за две години.

В още 17 страни от ЕС има задължително гласуване без санкции, добави Кирилов, според когото това със сигурност ще е мобилизираща мярка, която ще предотврати регулирания вот.

През тази седмица депутатите от ГЕРБ ще внесат своите предложения за новия Изборния кодекс, който предстои да бъде окончателно приет.

Освен задължителното гласуване те ще искат да се въведе и електронното. Това ще помогне особено на българите зад граница, които редовно имат проблеми с отварянето на изборни секции и при това положение гласуването с хартиени бюлетини ще намалее рязко в чужбина, обясни Кирилов. „Обмисляме и наказателна отговорност за длъжностни лица, които допуснат гласуване с прозрачни бюлетини“, добави Цецка Цачева.

От ГЕРБ смятат, че ако се въведе правило за активна регистрация като се създаде база данни от гласувалите на предстоящите евроизбори, това ще създаде трудности след това на всеки нов избирател да се заявява и да се регистрира.  

Цецка Цачева за пореден път разкритикува приетия на първо четене Изборен кодекс, предложен от БСП. Тя смята, че той не гарантира честни и прозрачни избори, а ако бъде приет в този вид окончателно, ще е инструмент за победи на левицата.

Очаквано ГЕРБ подкрепя протестите на студентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още