IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София отчита ръст от 6,5% на пътниците през януари

Пътуващите по международни линии са с 8% повече, отчитат от аеропорта

14:04 | 11.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Летище София отчита ръст от 6,5% на пътниците през януари

През януари 2014 година на Летище София са обслужени общо 281 772 пътници, което представлява увеличение от 6,5% спрямо същия месец на предходната година, съобщават от летището. Пътуващите по международни линии са с 8% повече. 

От летището отчитат обаче понижение на пътуващите по вътрешни линии - с 2 300 спрямо януари 2013 година.

С принос за ръста на пътникопотока са водещите за Летище София превозвачи България Ер, Wizz Air, Lufthansa, easyJet, Turkish Airlines, както и авиокомпаниите Qatar Airways, LOT, El Al, TAROM, които увеличиха седмичните честоти на полетите си до София през зимния сезон на тази година.

Повече пътници превози е превозила и гръцката Olympic Airlines, която от началото на февруари вече изпълнява редовните си полети от Атина до София под полетен номер на компанията майка - Aegean Airlines (A3).

Тенденциите в световния туризъм към увеличаване на дела на индивидуалните туристи се проявяват и в зимната чартърна програма на Летище София. Броят на туристите, пристигащи в българските ски курорти с полетите на големите туроператори, през януари 2014 г. е с 2 800 пътници по-малко от същия месец на миналата година.

В първия месец на 2014 година са обслужени общо 3 208 излитащи и кацащи самолети спрямо 3 157 през същия месец на 2013 година. Увеличението е в рамките на 1,6%. причината за това е ръстът при редовните полети по международни линии, които съставляват 77% от общия самолетен трафик на столичното летище.

През януари 2014 г. пазарният лидер България Ер постига ръст от 12%, а групата на чуждестранните превозвачи – ръст от 6% на годишна база. В останалите сегменти на полетите – чартърни, вътрешни, товарни, бизнес авиация, се наблюдава спад спрямо миналогодишния период.

През първия месец на 2014 г. на Летище София са обработени общо 1 298 т карго и поща, което представлява спад от 4% спрямо 2013 година. Водеща позиция запазват товарните полети с дял от 52% в общия товаропоток.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
starlight
преди 10 години
Увеличението на пътниците е преди всичко белег за интерес към страната ни и респективно към по-основните и ключови дестинации. Всичко това е добре за развитието на икономиката и туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още