IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN: ДКЕВР ни кара без инвестиции да подобряваме качеството на тока

Поддръжката на мрежата на дружеството годишно струва 130 млн. лева

08:38 | 12.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EVN: ДКЕВР ни кара без инвестиции да подобряваме качеството на тока

Ситуацията в момента е такава, че нямаме възможност за инвестиции, а трябва да поддържаме и подобряваме качеството на услугата, която предлагаме. Този коментар направи председателят на Управителния съвет на EVN България Калина Трифонова пред Нова телевизия.

Мрежата на дружеството е с дължина 60 хил. километра, а стойността й се изчислява на 4 млрд. лева. Само за поддръжката й в сегашното състояние годишно са необходими 130 млн. лева, уточни още Трифонова. 

„Ако продължи тенденцията да се намаляват признатите разходи и да не се признават инвестициите, в следващите години аварийността ще се повишава”, предупреди Трифонова. Тя припомни още, че за последните осем години дружеството е инвестирало в мрежата 1 млрд. лева и е намалило аварийността с 40%.

Според нея има „сатанизиране на електроразпределителните дружества” в обществото. За последните шест години цената на електричеството се е вдигнала с 45%, а малко над 1% от тази сума е отишла в EVN България, допълни още тя.

Исканото увеличение на цената на тока от страна на дружеството е именно, за да може да се извършва инвестиционната програма, обясни още Трифонова. Според нея може да се направи и вътрешно преразпределение на компонентите на цената, така че общият й размер да остане без промяна за крайните потребители.

Трифонова обясни още, че технологичните разходи на дружествата са свързани с производството, трансформацията и преноса на електрическата енергия до крайните потребители. Кражбите на ток не са включени в това перо и в момента остават непокрити от цената на тока.

Намаляването на технологичните разходи може да дойде от изграждането на подземни електропроводи. Цената им обаче е четири пъти по-висока от тази на въздушните проводи, уточни Трифонова. Тя обаче припомни, че през август 2013 година от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не са признали нито една инвестиция, направена от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 8
alexx
преди 10 години
Като сте се хванали на регулиран пазар, ще играете играта. Ако не, продавате. Сигурен съм, че кандидат-купувачи ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
Hahoto
преди 10 години
Направо им се чудя на австрийците, като им е толкова тежко да правят бизнес у нас, защо не продават всичко на друг и да се спасяват? Или не е точно така ....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още