IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият здравноосигурителен модел ще бъде факт до 2020 г.

МФ публикува Тригодишния план за действие в изпълнение на Националната програма за развитие "България 2020"

17:01 | 12.03.14 г.
Новият здравноосигурителен модел ще бъде факт до 2020 г.

Промяна на здравноосигурителния модел и на начина на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ – това са двете важни здравни реформи, които са набелязани в тригодишния план за действие в изпълнение на Националната програма за развитие „България 2020“, публикуван вчера за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите (МФ).

Планът обхваща тригодишния период 2014-2016 г., но мерките са с краен срок за изпълнение 2020 година, става ясно от документа.

В разделът „Повишаване качеството и ефективността на здравните услуги“ са посочени и други мерки за сектора, които трябва да бъдат изпълнени до 2020 година. Сред тях са: подобряване качеството на здравните грижи чрез прецизно определяне на потребностите от финансиране в определен продукт/технология; оптимизиране на структурите и дейността на ТЕЛК и НЕЛК; развитие на електронно здравеопазване; развитие на система за поддържане на квалификацията, продължаващо обучение и оценка на знанията и уменията на медицинските специалисти; увеличаване броя на студентите и специализантите, обучавани по държавна поръчка.

За промяна на здравноосигурителния модел, която трябва да започне от 2015 година и да приключи през 2020 г., се предвижда изразходването на 600 млн. лева от държавния бюджет и още 270 000 от ЕС (като видът валута от ЕС не е посочен и МФ не го уточнява).

Промяната в начина на финансиране на болниците, която трябва да започне от тази година, ще струва общо за периода 2,31 млн. лева (330 хил. годишно) само от държавния бюджет плюс допълнителни средства от ЕС, за които обаче от МФ отново не успяха да конкретизират каква е сумата.

За развитие на трансплантационни услуги са предвидени 20 млн. лева до 2020 година. За създаване на високотехнологични звена за диагностика и лечение на заболявания, основни причини за заболеваемост и смъртност в страната – 30,16 млн. лв., за изграждане на структури за интегрирани домашни грижи за възрастни хора – 145,12 млн. лв., а за подобряване на материалната база и обновяване на медицинската апаратура в диализните структури – 50 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още