IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часът на Земята – има ли полза от инициативата?

Изключете светлините от 20:30 часа, призовават природозащитниците от WWF

13:30 | 29.03.14 г.
Часът на Земята – има ли полза от инициативата?

Днес отбелязваме Часът на Земята – международната инициатива на WWF, символ на това какво може да направим всеки от нас за опазването на природата. Тази година Часът на Земята обединява и популяризира местните нужди и действия за опазването на природата.

Тази година в инициативата се включват 157 страни.

До момента участие в инициативата са потвърдили голям брой български общини и областни администрации – 105. Събития са планирани в над 10 града в България – от образователни инициативи в училища, през прожекции на филми и огнени шествия, до арт демонстрации и музика на живо.

Изключете светлините на 29 март от 20:30 часа, прзовават природозащитниците.

Доколко инициативата има ефект?

По информация на WWF при отбелязването на Часът на Земята през 2013 г. са имали успех следните инициативи:

През март 2013 г. WWF събра 127 000 подписа срещу промишления дърводобив в защитени гори в Русия. Благодарение на тези подписи, президентът на Руската федерация Владимир Путин е задължил руските институции да изготвят законодателство, което да забрани промишления дърводобив в защитените територии на страната.

Година по-рано руската Дума е одобрила поправка в закона за защита на околната среда и моретата, поискана от над четвърт милион руснаци. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза, е задължена да направи пълно възстановяване на околната среда.

В Аржентина сенатът обявява защитена морска зона от 3,4 млн. хектара чрез кампанията през 2013 г. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази нова защитена зона увеличава площта, в която морските обитатели са защитени, на повече от 4%.

В Уганда 27 кв. км ерозирала земя ще бъдат превърнати в гора, а в Парагвай със законови промени се противодейства на обезлесяването в критично застрашени гори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още