IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутaт: Независимостта на Сметната палата е застрашена

Промените в закона за одитната институция са знак, че България снема доверието от себе си, смята Ингеборг Гресле от ЕНП

21:13 | 03.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евродепутaт: Независимостта на Сметната палата е застрашена

След промените в Закона за Сметната палата е възможен "гръцки сценарий" за България. За това намеква депутатът от Европейската народна партия Ингеборг Гресле, предаде БНР. 

Гресле, която е координатор на групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол, обясни, че промените в закона са знак, че България снема доверието от себе си. 

„Сметната палата трябва да създава доверие във финансовата система на страната. След промените няма доверие. Така България сама отслабва. Законът за дейността на този орган трябва да гарантира неговата независимост и добро функциониране. Сега тези две функции са застрашени“, каза евродепутатът.

Сметната палата е важна, защото Европейският съюз прави много одити, подчерта Гресле. „Тоест разчитаме на онова, което е свършено от вашите одитори. Например основният проблем в Гърция, който породи кризата, беше, че дълги години финансовият министър сам произвеждаше цифрите и ги пращаше в Брюксел“, обясни тя.

Промените в текстовете предвиждат Сметната палата да стане колективен орган, а членовете й да бъдат избирани от парламента на партийно-квотен принцип.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
На тоя пичага някой да му обясни, че Сметната палата не върши работа за 5 стотинки. А числата се "произвеждат" от НСИ, МФ, БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Е, честно, не разбрах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още