IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изхвърляните пластмасови торбички трябва да намалеят с 80% до 2019 г.

Евродепутатите препоръчаха налагане на данъци, търговски ограничения и забрани, за да се реши проблемът

18:19 | 16.04.14 г.
Изхвърляните пластмасови торбички трябва да намалеят с 80% до 2019 г.

Държавите членки на Европейския съюз ще трябва да намалят потреблението на най‑често използваните и най‑замърсяващи околната среда пластмасови торбички с 80% до 2019 година, съгласно промени в законодателството, които Европейският парламент прие днес.

Депутатите препоръчаха налагане на данъци и налози, на търговски ограничения или забрани. Пластмасовите торбички, изхвърляни на боклука, представляват сериозен проблем за околната среда и водят до замърсяването на водните басейни и екосистемите.

Значителното намаляване на употребата на пластмасови торбички е лесно постижимо с последователна политика, твърди докладчикът Маргрете Аукен (Зелените/EСА, Дания), цитирана от пресцентъра на ЕП. Докладът е бил приет с 539 гласа „за“, 51 „против“ и 72 „въздържал се“.

Депутатите отбелязаха, че пластмасовите торбички с дебелина под 50 микрона, с които пазаруваме най-често, се използват повторно по‑рядко в сравнение с по‑дебелите торби. Те по‑често попадат сред отпадъците и замърсяват околната среда.
 
Държавите от ЕС ще трябва да намалят потреблението им наполовина до 2017 година и с най‑малко 80% след още две години. Те могат да направят това както чрез налагане на данъци, така и чрез търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазините няма да предлагат пластмасовите торбички безплатно, с изключение на онези, които са предназначени за опаковане на насипни храни като сурово месо, риба и млечни продукти.

До 2019 г. пластмасовите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с торбички, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими или с компостируеми торбички. Изискванията по отношение на опаковките, оползотворявани чрез компостиране, и на биоразградимите опаковки също следва да бъдат изменени, решиха още депутатите.

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал 198 пластмасови торбички, около 90% от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението на пластмасови торбички ще се увеличи дори повече. Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над 8 милиарда пластмасови торбички са били изхвърлени на боклука в целия ЕС.
 
Текстовете са приети на първо четене, но окончателното гласуване ще бъде след евроизборите, от новите евродепутати.

В България вече действа наредба за ограничаването на употребата на най-тънките найлонови торбички, но правилата не се спазват навсякъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още