IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ ще инвестира над 14 млн. лева в критичната инфраструктура на София

Компанията осъзнава своята роля за сигурността на нормалното функциониране на държавата, твърди регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал

12:24 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал. <em>Снимка: ЧЕЗ</em></div>
Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал. Снимка: ЧЕЗ

Г-н Докладал, ЧЕЗ присъства на българския пазар вече 9 години. Какви инвестиции направихте за този период?

От стъпването си в България в края на 2004 г. до момента ЧЕЗ е внесла в българската икономика над 2,3 млрд. лева. От тях над 1,6 млрд. лева постъпиха в българския бюджет под формата на платени данъци, преки инвестиции за закупуването на ТЕЦ Варна и трите електроразпределителни дружества в Западна България, както и изплатени за този период дивиденти. За да ви представя по-нагледно приноса на ЧЕЗ за българската икономика, ще ви кажа, че тази сума се равнява на бюджетите на министерствата на образованието, на културата и на труда и социалната политика за 2014 г., взети заедно. Отделно сме инвестирали 771 млн. лева в обновяване, модернизиране и разширяване на мрежите, в подобряване на обслужването и инвестиции в производство. 

Кои са приоритетите в инвестиционната програма на ЧЕЗ?

Още през 2012 г. съвместно със Столична община, Камарата на строителите в България и други представители на бизнеса ние обсъдихме тежкото състояние на критичната инфраструктура на България и се споразумяхме за спешни и изпреварващи инвестиции в тази сфера. Това е онази инфраструктура, от която зависи нормалното функциониране на държавните институции, болници, транспорт, важни държавни институции. С други думи това е сърцето на държавата. Всяка авария в тази инфраструктура може да има изключително тежки последици. Тя не е ангажимент само на ЧЕЗ, но ние осъзнаваме своята роля като дружество, което осигурява електрозахранването на столицата на една европейска държава и затова през последните три години критичната инфраструктура зае централно място в инвестиционната програма на ЧЕЗ. В действителност ние сме единствената електроразпределителна компания в България, която стопанисва подобна сложна критична инфраструктура. Тя се състои от 26 подстанции 30 километра 110 киловолтови кабелни линии и 29 километра въздушни електропроводни линии. Това е един сериозен ангажимент, който изисква внимателно и дългосрочно планиране на ресурсите на компанията.

Защо сте поставили акцент именно на критичната инфраструктура, а не например на мрежата в селата и вилните зони?

Ние в никакъв случай не подценяваме мрежата в селата и вилните зони. Не можем обаче да пренебрегнем факта, че неизправната работа или разрушаването на т.нар. критична инфраструктура може да застраши здравето и сигурността на населението, околната среда, стопанството и дори нормалното функциониране на държавните институции. София е дом на близо 2 млн. души, в нея са съсредоточени всички държавни институции - Народно събрание, Президентство, Министерски съвет. Тук са съсредоточени всички министерства и държавни агенции, както и официалните представителства на десетки държави и резиденциите на техните посланици. Пренебрегването на този проблем може дори да застраши националната сигурност.

Въпреки сериозния натиск върху разходите и липсата на яснота кога ЧЕЗ ще възвърне инвестициите си при сегашната регулаторна среда, ние ще инвестираме приоритетно в критичната инфраструктура, за да създадем необходимите условия за нормалното функциониране на държавата.

Какви проекти е реализирала ЧЕЗ в тази инфраструктура до момента?

През последните три години ЧЕЗ е инвестирала 15 млн. лева в критичната инфраструктура на град София. Най-важните проекти са подменените два високоволтови кабела – „Левски“ и „Редута“, които снабдяват с електроенергия центъра на София и изграждането на първата напречна връзка между основните диагонали в електрозахранването на града. Чрез тази напречна връзка, наречена кабел „Гешов“, ЧЕЗ постави началото на най-голямата реконструкция на инфраструктурата на столицата за последните 30 години. Проектът е на стойност 8 млн. лева и бе реализиран през 2013 г. Той включваше построяването на нова суха кабелна линия 110 киловолта от подстанция „Хиподрума“ до подстанция „Средец“.

Предвиждате ли подобни проекти в бъдеще?

Програмата за обновяването на критичната инфраструктура на столицата през следващите три години ще продължи с три нови проекта – модернизация и повишаване на капацитета на подстанциите „Младост“ и „Фестивална“ и изграждане на още една напречна връзка между диагоналите. В подстанция „Младост“ ще бъде реконструирана съществуващата уредба 10 киловолта, ще бъде изградена нова разпределителна уредба 20 киловолта и ще бъде монтиран нов силов трансформатор. Реконструкцията се предвижда да стартира през 2015 г. и да завърши в рамките на второто тримесечие на 2017 г. С тази реконструкция ще се повиши сигурността и непрекъснатостта на голям брой потребители в района на жк „Младост“ и ще бъде осигурен допълнителен капацитет за присъединяване на нови потребители в „Младост“ и „Студентски град“. Инвестицията ще е в размер на около 3 млн. лева. На същата стойност е проектът за цялостна подмяна на разпределителната уредба средно напрежение в подстанция „Фестивална“. Проектът, който ще стартира през 2015 г., ще подобри качеството на предоставяната електрическа енергия на около 80 000 домакинства.

Третият проект, чиято реализация е планирана за същата година, е изграждането на втора напречна връзка в диагоналите на софийската мрежа между подстанциите „ТЕЦ София“ и „София Юг“ и подстанциите „Хаджи Димитър“ и „София Изток“. Инвестицията ще бъде на стойност 7,7 млн. лева.

С тези обекти ЧЕЗ ще създаде една съвременна 110-киловолтова мрежа, която ще отговаря на разработената от компанията стратегия през 2012 г. Чрез тяхната реализация чувствително ще се повиши сигурността и качеството на електроснабдяването на града, за да може то да отговори по-пълноценно на изискванията на една модерна европейска столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още