IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват обрат на пазара на труда

Ако растежът се задържи, заетостта ще започне да расте, но изключително бавно заради несигурността на бизнеса

13:30 | 19.05.14 г. 37
Икономисти очакват обрат на пазара на труда

Бедност, неравенство и регионални различия – социално-икономическите проблеми се задълбочават

Като цяло през последните години бедността и неравенството в страната се увеличават, макар и с известни колебания. Задълбочават се и регионалните различия, което създава сериозни социално-икономически проблеми.

България е с най-ниско икономическо развитие в рамките на ЕС и има най-високи регионални различия и неблагоприятни тенденции. През последните 10 години различията между регионите у нас са се увеличили с 44%, докато в съседна Румъния ръстът е от само 10%, коментира Стоян Тотев от института.

Проблемите с регионалните различия се подсилват от демографските и миграционните процеси, допълни Тотев. Това прави българските региони значително по-уязвими спрямо останалите региони в ЕС, коментира той.

И в останалите европейски региони различията произтичат от икономическите процеси от типа център-периферия. У нас обаче различията между столицата и останалите региони на страната нарастват изключително остро. Заради миграционните потоци към столицата и други урбанизирани райони се е стигнало до такова обезлюдяване в някои общини, че възстановяването там изглежда проблематично дори в дългосрочен аспект, посочва се в доклада.

Заради демографските и миграционни процеси се очаква, че регионалните различия ще се задълбочават и през следващите години, като намаляването на различията в безработицата не може да повлияе съществено. Това означава, че българските региони не успяват да постигнат устойчиво развитие и са далеч от определените за това критерии на ЕС.

Същевременно през последните години 1,3-1,7 млн. души от населението живеят в бедност. Близо половината от населението е в риск от бедност и социално изключване, а всеки четвърти българин живее в материални лишения. Най-голям е рискът за децата, най-възрастните, нискообразованите, както и домакинствата, съставени от един-единствен член, в които има и зависими деца.

Икономистите препоръчват за намаляване на бедността, неравенството и различията да се провеждат целенасочени политики за увеличаване на заетостта, но не субсидираната заетост, а трайните работни места. Това включва политики за увеличаване на доходите, за разширяване и подобряване на образованието, насърчаване на растежа и т. н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 15 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Тва в учебника по макроикономика ли ти го пише, че в Q1 няма сезонна заетост? Опитваш се със смешни цифри и то за има няма едно тримесечие да ме убедиш, че тренда бил положителен, просто няма как да стане. Защото данните за БВП, износ и печалби са плачевни, така че ходи обяснявай на партийното събрание на БСП, че тренда е положителен, белкем поне *** ти повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Питай ме ако е била 14%, ама не е била последните 15тина години. А аз да те питам с какъв ръст е средната работна заплата? Доволен ли си от нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Често реалността е едно а стъкмистиката съвсем друго нещо.Чакаме обещаните 250 000 работни места (постоянна заетост).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 10
Graf
преди 9 години
И твоят проблем е у партийните пристрастия и любовта към ББ. Та целият свят ти е крив без властта на милицьонерите. Да поясня за онези дето не са с наочниците на партийните членства. Когато броят на заетите за една година се е увеличил с близо 40 000 човека, през първото тримесечие на годината, спрямо същото на миналата, то дори и скептиците трябва да забележат положителен тренд. Без да си мислят, че са в розова или герберова градина. "През първото тримесечие на 2013 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години е 2855.0 хил., а през първото тримесечие на 2014 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години е 2894.1 хил." Така ни казват от НСИ, а дали 39.1 хиляди е много или малко е въпрос на гледна точка. Със сигурност е малко ако си фен на чалгарите от районното. Сезонна заетост в Q1 няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
а тебе да те питам ако е била примерно 14 и сега е 13 да го смятаме за провал ли? А ръста на заплатите беше осезаем и при Инджова-средната ни заплата не е престанала да расте от...ехеее е те от тогава. Но ти няма как да го знаеш-милионер на заплата не се става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
един вид-ти не си в България, но коментираш събитията в България от първа ръка? Е-нивото ти е като на полуграмотен ром, прости ми. А бегемана си е политически пристрастен. Само да знаеш-ако се чувстваш толкова притеснен за нацията, то върни се и прави БВП тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Graf, от чужбина ли си праскаш коментарчетата или се прайш на крив? Какво си тръгнал тука от 1 седмица да блещолевиш, че всичко е цветя и рози или, че сме тръгнали нагоре. Безработицата преди 1-2 години беше около 12% сега е 13% и сезонната заетост не може да оправи нещата. Или живееш в измислен свят или при тебе нещата много вървят, щото си доверено човече на някой хора облечени във власт в момента. И къде е осезаем ръста на заетите? Много интересно твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Илюзорно е да мислиш, че икономиката ни се е активизирала и сме тръгнали към подем. При съотношение работещ:пенсионер = 1:1 и работещ:неработещ = 1:2 е невъжможно да се излезе от блатото, дори и ако ще да си и Барон Фон Мюнхаузен. Дори и да се откриват някакви нови работни места, няма кой да ги заеме, защото всички млади мислят трескаво как да се измъкнат от тресавището наречено България. Аз лично наскоро предпочетох предложенията от чужбина за сметка на българските, а хората като мен са все повече. Несъмнено катастрофата *** на вратата и няма да можем да издържим дълго без да я пуснем да влезе повярвай ми. Ние сме най-застарялата нация на планетата и се топим с 0.9% годишно. Ние сме феномен невиждан до сега. Най-важните фактори за всяка икономика са раждаемост/смъртност и миграция, всичко останало е след тях. Надявам се след 100-на години ще може да се прочете нещо добро за нас по някоя прашасала книга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 10
Graf
преди 9 години
Големият ви проблем е, че сте политически агитатори, та във всяко икономическо явление виждате някакво правителство. А къде споменах правителството на каквото и да е?И емиграцията не обяснява феномена. Даже и смяната на Ренета. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Работодателите са се научили да ползват интернет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още