IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват обрат на пазара на труда

Ако растежът се задържи, заетостта ще започне да расте, но изключително бавно заради несигурността на бизнеса

13:30 | 19.05.14 г. 37
Икономисти очакват обрат на пазара на труда

Бедност, неравенство и регионални различия – социално-икономическите проблеми се задълбочават

Като цяло през последните години бедността и неравенството в страната се увеличават, макар и с известни колебания. Задълбочават се и регионалните различия, което създава сериозни социално-икономически проблеми.

България е с най-ниско икономическо развитие в рамките на ЕС и има най-високи регионални различия и неблагоприятни тенденции. През последните 10 години различията между регионите у нас са се увеличили с 44%, докато в съседна Румъния ръстът е от само 10%, коментира Стоян Тотев от института.

Проблемите с регионалните различия се подсилват от демографските и миграционните процеси, допълни Тотев. Това прави българските региони значително по-уязвими спрямо останалите региони в ЕС, коментира той.

И в останалите европейски региони различията произтичат от икономическите процеси от типа център-периферия. У нас обаче различията между столицата и останалите региони на страната нарастват изключително остро. Заради миграционните потоци към столицата и други урбанизирани райони се е стигнало до такова обезлюдяване в някои общини, че възстановяването там изглежда проблематично дори в дългосрочен аспект, посочва се в доклада.

Заради демографските и миграционни процеси се очаква, че регионалните различия ще се задълбочават и през следващите години, като намаляването на различията в безработицата не може да повлияе съществено. Това означава, че българските региони не успяват да постигнат устойчиво развитие и са далеч от определените за това критерии на ЕС.

Същевременно през последните години 1,3-1,7 млн. души от населението живеят в бедност. Близо половината от населението е в риск от бедност и социално изключване, а всеки четвърти българин живее в материални лишения. Най-голям е рискът за децата, най-възрастните, нискообразованите, както и домакинствата, съставени от един-единствен член, в които има и зависими деца.

Икономистите препоръчват за намаляване на бедността, неравенството и различията да се провеждат целенасочени политики за увеличаване на заетостта, но не субсидираната заетост, а трайните работни места. Това включва политики за увеличаване на доходите, за разширяване и подобряване на образованието, насърчаване на растежа и т. н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 3 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
Доколкото дочувам има търсене на работна сила най-много за outsourcing, разбирай low value added неща, където идеята е да минимизираш разхода за труд - не качество, не уникално умение, а евтин труд (мизерия). С тия темпове на растеж ще ни трябват 7-8 години да стигнем нивата от преди кризата, сигурно още две-три за да стигнем страни като хърватска примерно..вече ще съм на 41-44..а за нещо повече?..внуците?..ако изобщо ги правим тук?...пълна трагедия..извинявам се за песимизма, но такива са фактите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
както вече коментирах под друга статия, каква връзка между заплата и производителност се търси при положение, че повишението на заплатата идва от намаляване на дела на нискоквалифицираните (нископлатени) работници в средната и (в голяма степен произтичащото от това) "изсветляване на икономиката (защото служители в банки, държавни учреждения и пр и пр. не крият доходи..или поне не толкова), а не от повишение на заплатите. Мизерията е пълна, макар и стабилизирана в някаква степен, това са фактите. А трагедията е, че именно стабилизираната мизерия в момента се очертава най-големия икономически + на Българиа..ужас!! А горчивата истина е, че България си остава кофти място за живеене и скоро няма да се подобрят нещата :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
Раздвижване има , и то е видимо за всеки който се занимава с реална икономика (дейност) . Повечето писачи обаче са далеч от това и затова кат няма кво да напишат го обръщат на политика . Жалко за форума но факт п.п. Ако влизаш по често , ще е по интересно . Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Че работата на НСИ е под всякаква критика е очевидно. Че в сивия сектор на икономиката оцелява съществена част от трудоспособното население също е факт. Тук обаче си спорим дали има някакво оживление на пазара на труда, или това са измислици. Има оживление, и дай боже да продължи така. Всякакви политически интерпретации на случващото се вече ще отминавам без коментар. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
Статистиката няма как да хване сивия сектор , а той е огромен в бг и добре че е той :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Не се осланяй много на числата на ЦРУ. Погледнах по-внимателно разбивката им и установих, че са в пълно заблуждение или някой чиновник из Ленгли е бил на нещо повече от трева. Данните за раждаемостта са налице в масивите на НСИ. Отвъд океана викат, че лицата под 15 години са 980 000. Близо до данните на НСИ за живородените за периода. Близо, ако приемем, че 10% от популацията не доживява 14 години или побягва от територията, и тогава онези в ЦРУ са прави. Не са. Война няма на територията. По интересни са другите данни. Във възрастовата група от 25 - 54 са над 2.9 милиона, а до 64 още 900 хиляди. Общо - 3.8 милиона в трудоспособна възраст по данни пак на същите разузнавачи. Работна сила, пак според тях - 2.55 милиона Значи - 1.25 милиона инвалиди(минимум)? Още 700 000 на легло с придружител от групата 14 до 24 години? Глупости разбира се, зашеметяващи, дори да ползваме сбърканите числа из масива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Да! Объркал съм реда. Не е умишлено. Числото не е 67.2%, а 63.5%. Благодаря за поправката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 0
GreatApe
преди 9 години
"Равнището на заетост във възрастовия диапазон 20 - 64 години в България е 67.2% при равнище в ЕС от 68.3%." Грешиш, 67,2 е за Белгия. Ние сме 63,5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Очевидно ти просто си изгубен в превода или се правиш, че не разбираш за какво става въпрос. Employment rate for the population aged 20 to 64 значи процент на заетите на възраст между 20 и 64, като ТУК ПЕНСИОНЕРИТЕ И ДЕЦАТА СА ИЗКЛЮЧЕНИ, а аз ги считам в долната сметка и противоречие няма. Колкот точно са работоспособните хора (labor force) у нас горната статистика мълчи и говори само с %. ЦРУ счита, че у нас има 2.6 млн. работоспособни хора общо на възраст 18-64г. СБ счита те са 3.3 млн, но на възраст 15-64г без да се считат инвалидите обаче. Като се извадят децата между 15-17г и инвалидите се получава, че според СБ у нас има максимум 2.8 млн. работоспособни хора. Спокойко бихме могли да считаме, че у нас има едва малко над 2.6 млн. общо работоспосбни, от които 350 хил. безработни и 2.3-2.4 млн. заети. Смешно е да се твърдят числа от порядъка на 3.5 млн. от които 3 млн. заети. У нас на 1 работещ се падат малко под 2 неработещи това не може да го отрече никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 6
Graf
преди 9 години
Имате затруднения да осмислите елементарен текст. Функционалната грамотност е ниска, което прави диалога още по-томителен. Възрастовият диапазон 20 - 64 не обхваща цялото население на страната. 2350 пък е нещо което плува само във вашите фантазии, та не ми се мисли какво търсите с действието 2350/6950Викате, Ренета лъже? Защото данните за заетите, които съм цитирал с линка са от нейният период. "Опорната точка" пък е от Евростат. Може и с тях да се заемете: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-19052014-BP/EN/3-19052014-BP-EN.PDF Преброяването пък бе извършено по времето на предшественицата на Ренета. Та няма как Инджова да е уволнена заради това. И във времето не се ориентирате добре, значи прекратяваме тази срамна история. Все пак форума не е лечебница. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още