IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ще обсъждат в петък вота на недоверие

Гласуването ще е след изборите за Европейски парламент

16:16 | 19.05.14 г.
Депутатите ще обсъждат в петък вота на недоверие

Председателят на парламента Михаил Миков насрочи извънредно заседание на Народното събрание в петък, 23 май, на което ще бъде обсъден внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството за провал в областта на енергетиката.

По този начин той прекъсва ваканцията на депутатите, които излязоха в почивка заради предизборната кампания.

Миков обясни пред Дарик радио, че не е задължително гласуването по вота да бъде 24 часа след края на дебатите в пленарна зала и спокойно може да бъде оставено за следващата седмица, след изборите за Европейски парламент, които са на 25 май.

„Казано е не по-рано от 24 часа. Може да се гласува след ден, след два, след три“, обясни председателят на НС. Така е записано и в чл. 104 от Правилника за дейността на НС.

„Мисля, че няма смисъл да разкарваме по време на избори два пъти народните представители", уточни Миков.

На въпрос дали това събиране на депутатите няма да се превърне в предизборна агитация, председателят на парламента заяви, че дали е ден-два или три преди вота, все ще е в рамките на най-горещата фаза на кампанията.

„Целта на решението, което прие парламентът за ваканцията, беше да не се използва парламентарната трибуна за тези цели, но правилникът не трябва да се погазва и сроковете са за това, за да се спазват от всеки", уточни още Миков по повод на внесеното от опозицията в края на миналата седмица искане за насрочване на извънредно заседание на парламента.

В края на миналата седмица от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента обещания вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Това е четвъртият вот на недоверие, внасян от опозицията.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още