IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За проблем с ваучерите за горива сигнализират зърнопроизводители

Механизмът за преотстъпен акциз е неефктивен, твърдят фермерите

12:48 | 28.05.14 г.
За проблем с ваучерите за горива сигнализират зърнопроизводители

Доставчици на горива и бензиностанции отказват да приемат ваучерите за гориво от фермерите. За това сигнализираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Държавната помощ е в размер на 84 млн. лева и се предоставя под формата на намалена акцизна ставка чрез ваучери за компенсиране на част от разходите на земеделците за газьол, използван в селското стопанство. Тя стана възможна с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, приети от парламента в края на миналата година.

„Имаме огромен проблем, много бензиностанции не приемат ваучерите“, коментира зърнопроизводителят Радослав Христов.

От НАЗ са изпратили писмо до председателя на парламентарната комисия по земеделие проф. Светла Бъчварова, зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, с което сигнализират за неефективността на разработения механизъм за преотстъпен акциз.

Според организацията повече от десет дни след старта на кампанията по издаване на ваучерите все още нито един земеделски производител не е успял да си закупи гориво по този начин.

Радослав Христов предположи, че търговците ще чакат държавата да им върне средствата след продължителни проверки в рамките на 3 – 4 месеца и затова не искат да работят по схемата.

„Схемата трябва да заработи възможно най-бързо“, допълва той, защото земеделските производители са в усилена кампания на интензивни агротехнически мероприятия и ежедневно се нуждаят от горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още