IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клисарова иска по един учебник за предмет

В момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства, като само тази година са дадени 42 млн. лв. за преиздаване на учебници

17:09 | 02.06.14 г. 3
Клисарова иска по един учебник за предмет

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в Ивайловград, предават от пресцентъра на министерството.

По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници, каза тя.

„Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на Министерство на образованието и науката (МОН) и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища", заяви тя.

Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Клисарова съобщи, че от утре на страницата на МОН ще стартира Отворен форум за закон за училищното образование.

Общественото допитване ще се проведе в няколко етапа. През първия етап експертите на МОН ще очакват предложения на електронната поща. След обобщаване на мненията на страницата на министерството ще бъдат публикувани, както безспорните, така и все още спорните теми, за да се търси обществено приемливо решение по тях. След следващ етап на допитването отново ще има обобщаване на мненията, като най-консенсусните ще бъдат включени в проекта за нов закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Е крайно време е да спрат да хранят частните издателства с държавни средства. 25 години им трябваше за да заговорят за това. Сигурно още 25 год. ще трябва за да го осъществят. И ама разбира се, че трябва да има само по 1 вид учебник с добавки за профилирани обучения а не както до сега по 3-4 типа учебници по история примерно за един и същи клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
nikolay.i.nikolov.5
преди 9 години
Повече материали, пълни с едно и също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stat counter
преди 9 години
Занимават се с тъпотии..., вместо да има повече материали за обучение тези гледат да ги намалят. Освен това защо точно книги? Не е ли време за електронни книги...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още