IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 година учениците ще имат електронни учебници по всички предмети

През 2015 година в училища и университети ще се изграждат WiFi мрежи, предвижда нова стратегия за иновациите в образованието

12:56 | 19.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 2020 година учениците ще имат електронни учебници по всички предмети

До 2020 година ще има електронни учебници по всички предмети, гласи стратегия за внедряване на информационните технологии в образованието за периода 20014 – 2020 година. Сред дългосрочните мерки в стратегията са и виртуалните класни стаи и лаборатории, както и автоматизация на оценката за качеството на образованието, както и открит достъп до образователните и научните ресурси.

Преди това обаче, до 2015 година, в образователните и научните институции ще бъде изградена безжична WiFi инфраструктура. По този начин ще се стимулира използването на мобилни устройства.

В текстовете, публикувани за обществено обсъждане, е записано още, че до края на следващата година трябва да бъде изграден образователен портал и електронни помагала по всички природо-математически науки.

Заложени са и краткосрочни мерки в стратегията, които да бъдат изпълнени през тази и следващата година, например, да бъде създадена нормативна база за цифрово учебно съдържание, както и пилотно внедряване на интегрирани управленски системи в училища и университети.

Целта на тези мерки са по-ефективни публични разходи за образование и насърчаване на частните инвестиции. Друга цел е бъде създадена и благоприятна среда, която да осигури качествено образование и ефективна наука.

Анализът на ситуацията по отношение на новите технологии в науката показва значително изоставане. На един компютър се падат по 11 ученици (статистиката обхваща учениците от 11 и 12 клас). За сравнение в ЕС на един компютър сядат средно по четирима ученици от последните класове.

Материалната база е остаряла, но въпреки това се вижда желанието на учителите да участват в курсове за подобряване на квалификацията в областта на новите технологии – 43% от учителите участват в такова обучение. Това е малко над средното в ЕС, където 42% от учителите се записват в курсове за подобряване на уменията в областта на информационните технологии.

Според авторите на стратегията това е показател, че при една съвременна материална база и модерна комуникационна среда страната ни успешно може да се мери с най-добрите европейски практики.

Усилия са необходими особено предвид лошата демографска ситуация в страната, се казва още в анализа. България е с едно от най-бързо застаряващите населения в Европа, а специално в сферата на образованието средната възраст на учителите и преподавателите е висока. Постоянно намалява броят на младите хора, които искат да преподават и това затруднява прилагането на иновации и реформи. 

Налице е и липсата на мотивация сред учителите, които не успяват да се адаптират към новите реалности, а, от друга страна, учащите пък не осъзнават образованието като ценност. Налице е разрив между поколенията, остава и традиционният проблем за българското образование, свързан с липсата на критичното и аналитично мислене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Високото плащане е следствие на усилния, качествен и производителен труд а не обратното.Все пак да не забравяме че все още повечето българи са рожби/продукт на българо-съветската дружба. В онова време имитацията на работа беше издигната на най-висок пиедестал пък заплатката си вървеше каквото и да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
И какво предлагаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Ниското заплащане е проблем не само сред учителите. Не знам, кога Бай *** ще се научи, че "с трици маймуни не се ловят" - ако изобщо може да го проумее Бай ти *** т'ва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Оле Мале! Как им не омръзна. И като имат електронни учебници, все едно няма да пише същите глупости вътре. Щяло да има Wi Fi. Ми то вече да има Wi Fi е като да има тоалетна да ме прощавате, нужна ли е стратегия за тоалетни? Един рутер е 50 лева. За 500 лева цялото училище ще светне в Wi Fi. Проблемът тук е в ниското заплащане и респ в ниското качество на учителите както и в това, че практически нямат никакви инструменти за налагане на дисциплина в училище. Децата си правят каквото си искат , учителя може само да реве на умряло "Мъ нидейти тъка сига!"Ето това са двата проблема сериозни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lupus
преди 10 години
Поредната "умна" идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
По-скоро през 3020 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още