IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по стоковите борси става отдел към икономическото министерство

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за стоковите борси и тържищата

10:31 | 06.06.14 г.
Комисията по стоковите борси става отдел към икономическото министерство

Парламентът реши на първо четене да бъде закрита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Това стана с приемане на промени в Закона за стоковите борси и тържищата, съобщи БТА.

Проектът е внесен от Министерския съвет. Комисията ще стане звено, подчинено на икономическото министерство, което ще продължи дейностите на ДКСБТ - да контролира учредяването и дейността на организираните стокови пазари в страната - стоковите борси и стоковите тържища. Този отдел ще продължи всички дейности на Комисията - издаване и отнемане на лизензи, водене на регистри и др.

Предвижда се да бъдат засилени контролните функции на организаторите на стокови тържища и на пазарите на производителите по отношение на качеството на продаваните храни, както и с цел осигуряване на възможност за проследяване във всеки един момент на реализацията на дадена стока - от момента на постъпването и на тържището или пазара до закупуването и от краен потребител.

Част от измененията са насочени към защита на потребителите.

Преди месец две работодателски организации – Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата се обявиха против закриването на комисията.

Експерти изразиха опасения дали при преобразуването на комисията ще бъде отнета независимостта на регулатора.

Срещу закриването на държавната комисия се обявиха и от Софийската стокова борса. В своето становище от борсата се мотивираха с високия брой сделки, които и в момента се извършват в сивия сектор, особено при стоки като цигари, алкохол, дървен материал и храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още