IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър дава възможност за диверсификация на газовите доставки в средносрочен план

Страната е от значение за планирания газов коридор север-юг за доставки на газ в Централна Европа през Гърция, според външния министър Вигенин

22:44 | 16.06.14 г. 1
Кипър дава възможност за диверсификация на газовите доставки в средносрочен план

Кипър може да снабдява с природен газ България и други централноевропейски държави, за да се намали силната зависимост на региона от руските доставки. Това коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е на посещение в средиземноморската страна, предава АП.

Кипър може да има ключово значение за планирания газов коридор север-юг, доставящ газ в Централна Европа през Гърция, допълва Вигенин.

"Кипър може да играе важна роля в проекта за доставка на газ до терминали за втечнен газ в Гърция и след това оттам газ може да се доставя в България, Румъния и Централна Европа", посочи той след разговори с кипърския му колега Йоанис Касулидис. 

Външният ни министър смята, че България не може напълно да замени руския газ с оглед на почти пълната си зависимост от Москва за горивото, но съществува опция Кипър да се превърне в бъдещ доставчик в средносрочен план. Дотогава обаче има много работа, подчертава той.

Кипър откри газово поле, което американската фирма "Ноубъл енерджи" и нейните израелски партньори "Делек" и "Авнер" искат да развият. Кипър даде лицензи на индустриалните гиганти "Ени" от Италия, южнокорейската "Когаз" и френската "Тотал" да търсят петрол и газ край бреговете на страната и иска да ускори проучванията. 

Кипърският енергиен министър Йоргос Лакотрипис заяви миналата седмица, че "Ени" е ускорила проучвателните планове с няколко месеца.

Средиземноморският остров иска да построи свой собствен обект за обработване на газ за износ, но се нуждае от допълнителни средства, за да реализира проекта. 

За доставки на синьо гориво от Кипър заговори министърът на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков. Това беше единият от вариантите за снабдяването със суровина на газовата електроцентрала, която кабинетът на Бойко Борисов искаше да изгради на мястото на АЕЦ “Белене”.

Същевременно президентът Росен Плевнелиев изрази амбиции страната ни да стане разпределителен център за природен газ от Катар. Емирството също може да е водещ износител на синьо гориво по направлението север-юг (през Гърция за България и Централна Европа).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 9 години
Празни приказки в сегашен план.Дори и някой ден да внесем газ от Кипър, това ЕВЕНТУАЛНО ще е след много, много години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още