IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проходът на Републиката ще остане затворен до края на юли

Експерти ще правят огледи на пътища в областите Добрич, Габрово и Велико Търново, за да оценят щетите

14:50 | 21.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Проходът на Републиката ще остане затворен до края на юли

До края на юли ще бъде възстановено движението през Прохода на Републиката, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков, цитиран от агенция Фокус.

Чайков инспектира как се изпълнява разчистването на прохода, след като заради проливните дъждове около 200-метров участък от него в близост до гр. Килифарево беше разрушен. Щети са нанесени на пътна настилка и на два моста.

По предварителни разчети средствата, които Агенцията ще отпусне за ремонт на пътища от националната инфраструктура за Североизточна България, ще бъдат между 10 и 15 млн. лв., а конкретно за Великотърновска област сумата ще надхвърли 5 милиона лева, уточни Чайков, цитиран от БНР.

По негова преценка ремонтът на прохода ще струва около 1 млн. лв., като предстои оглед на цялото трасе за възникнали свлачища и срутища.

До възстановяването на участъка проходът остава затворен за движение за всички превозни средства. От платното са почистени наносите от кал, отстраняват се паднали дървета и храсти, възстановяват се насипите край пътя, подкопани от наводнението.

До възстановяване на движението през Прохода на Републиката шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка.

Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Леките автомобили могат да пътуват без ограничение в двете посоки през всички разрешени за движение старопланински проходи.

Чайков ще огледа и пътя Трявна - Дряново, където също има сериозни щети от проливните дъждове. В понеделник представители на пътната агенция ще правят огледи на републиканската инфраструктура в областите Добрич, Габрово и Велико Търново, за да се направи оценка на състоянието на отсечките, нанесените щети и мерките за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още