IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йовчев: Няма пари за нови къщи във Фонда за бедствия и аварии

Оценяват се щетите от наводненията, за да бъдат отпуснати помощи, каза министърът на вътрешните работи

10:22 | 24.06.14 г.
Йовчев: Няма пари за нови къщи във Фонда за бедствия и аварии

Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи. Това каза пред „Нова телевизия“ министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод щетите от бедствието във Варна и Добрич.

Той обясни, че хората могат да очакват от Фонда подпомагане, но едва ли то ще е в такава степен, че да могат да си покрият абсолютно всички щети. В момента оттам може да се отпусне еднократна помощ за най-пострадалите, заяви Йовчев. Според него отговорност трябва да имат и хората, които да си застраховат къщите.

Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щетите и да бъдат отпуснати помощи.

„Организацията на възстановителните работи, на доброволческите отряди и разпределението на помощите обаче е изцяло в ръцете на местните власти“, посочи той.

Министърът е убеден, че от първия момент на трагедията държавата е направила всичко, което е трябвало, но каквато и организация да има и каквито ресурси да осигури една държава, винаги има случаи, в които природата е по-силна. „Във Варна имахме бедствие“, категоричен е той.

По думите му последните години са предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации. Днес например има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

Йовчев призна, че това не се прави само от неговото правителство, а е резултат на работата от последните години - повишена е способностите за реакция и превенция, има по-добра организация на работата при бедствия.

Като пример за бърза реакция министърът посочи евакуирането на хората от с. Ботево в Добричко в неделя, за да не се случи трагедия при скъсване на язовирната стена.

Според оценката на вътрешния министър в първите часове на потопа във Варна реакцията на местната власт не е била адекватна. Планът е много ясно разписан как се действа в такива ситуации, заяви Йовчев и добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад”.

По думите му в Добрич и Велико Търново нещата са били организирани много добре, но не е имало какво да се направи.

„До 2014 година трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, до края на 2015 година трябва да се напишат планове”, обясни вътрешният министър.

Йовчев отчете като слабост от страна на властта комуникацията с хората. „Не успяхме да им кажем по категоричен начин какво могат да очакват през следващите часове. Те очакваха, че веднага ще срещнат някой, който ще им реши проблемите в кратък период от време - това не може да стане, ние нямаме такъв ресурс“, каза Йовчев.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още