IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 млн. лв. са вложени в модернизираната бирена фабрика "Леденика"

След десетмесечен ремонт днес фабриката отново отвори врати

18:16 | 24.06.14 г.
25 млн. лв. са вложени в модернизираната бирена фабрика "Леденика"

25 млн. лв. са вложени във модернизираната бирена фабрика "Леденика" в град Мездра, която днес отново отвори врати. Част от тях са осигурени от новия собственик на предприятието Гриша Ганчев, а друга част е кредит от „Уникредит Булбанк”.

Ремонтът е продължил десет месеца. Заводът беше в окаяно състояние и бе трудно да се ремонтира, заяви днес в Мездра управителят на „Леденика” Владислав Цветков.

Първо е било реконструирано и модернизирано варилното отделение. Към класическите медни куполи е вградена иновативна система за загряване с директна пара на белгийската Meura. Новата варилна инсталация е с капацитет от 12 варки на ден, обясни инж. Мирослав Динев, технолог в завода.

През месец май оборудването е успешно инсталирано и първата бира „Леденика“ е сварена по новата технология. Фирмата пусна своята подобрена бира на 21 юни.

Инсталирана е и нова линия за бутилиране на пластмасови бутилки от немската компания Krones. Капацитетът на линията е 8 000 бутилки на час.

Закупени са и нова депалетизираща и палетизираща система и изцяло са реновирани останалите елементи от  линията.

„Ние работим с белгийски и немски машини, но технологията на пивото е българска“, заяви още инж. Мирослав Динев.

В момента капацитетът на бирената фабрика е 400 хил. хектолитра на година. Целта е след приключването на следващия етап от модернизацията да се достигне максимален капацитет от 800 хил. хектолитра на година, или двойно повече.

Освен бирата с марка „Леденика“, тук се произвежда и друга марка - бира „Варна“.

В завода работят около 110 души, а в цялата фирма - 150.

Тази година заводът навършва 50 години. Припомняме, че заводът беше затворен близо три години. През август 2013 г. "Литекс Комерс" купи фалиралата през 2011 г. бирена фабрика.

Снимки от модернизираната бирена фабрика "Леденика" в град Мездра можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още