IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круизите поскъпват с около 14% през лятото

Повишеното търсене на круизни пътувания в световен мащаб определя очакванията на операторите за печалби в края на годината

18:04 | 26.06.14 г.
Круизите поскъпват с около 14% през лятото

През третото тримесечие на годината се очаква повишаване на цените на круизните пътувания за българи с около 14%, като нивата са различни при всяка отделна круиз линия. Това съобщават от Българското круиз общество.

От там посочват, че основните фактори за покачването на цените на круизите са ограниченият капацитет в Европа, дългоочакваното възстановяване на икономиката на Стария континент и продължаващото високо ниво на търсене на круиз ваканции от пасажери от целия свят.

„2014-та година предлага по-малко промоции за круизни пътувания, сравнено с предходните две години. Причината е, че основната част от българите избират плавания в Европа, където търсенето е сред най-високите в света“, обясни Илиян Иванов, председател на Българско круиз общество.

Иванов обръща внимание, че резервациите за круизи около Нова година или есента се правят през летните месеци. По думите му покачващите се цени на самолетните билети с приближаване към датата на полета обезсмислят чакането на оферти last minute за круиз ваканции.

За круизи в района на Карибските острови обаче тенденцията е към понижаване на ценовите пакети. „През последната година там започнаха да оперират няколко нови големи круиз кораба, които значително увеличиха съществуващия капацитет. Очаква се да влязат в експлоатация и няколко други плаващи курорта, които определено ще окажат натиск на цените надолу“, коментира Иванов.

Дори и за този район обаче търсенето надхвърля предлагането и всички оператори очакват печалба в края на 2014-та година.

По данни на Българското круиз общество икономичен вариант за круиз струва около 100 евро на човек на ден, а при стандартния сумата е около 110 евро. Първокласните круизи започват от 140 евро на човек на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още