IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на централната жп гара в София трябва да приключи до ноември 2015 г.

Напредват и строителните дейности по новите участъци на метрото, както и по Западната дъга на околовръстния път, установи проверка на транспортния министър

18:16 | 26.06.14 г.
Ремонтът на централната жп гара в София трябва да приключи до ноември 2015 г.

Рехабилитацията на Централната ЖП гара в София трябва да бъде готова до ноември 2015 г., стана ясно днес от инспекцията на гарата от министъра на транспорта Данаил Папазов, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Строително-монтажните работи на гарата са започнали, като на обекта работят над 120 души без прекъсване. Строителните работи са разделени на два етапа, така че да не се спира експлоатационната дейност на гарата, установи още проверката.

В момента се работи по първия етап, който включва 60% от гаровия комплекс. Предвижда се той да приключи в началото на януари 2015 г., като до момента физическото изпълнение е около 12%.

Ремонтът на гарата се финансира с пари по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.. Стойността на договора е близо 56 млн. лева.

Папазов провери и строителството на участъците на софийското метро от бул. "Цариградско шосе" до Летище София и от ж.к. "Младост" 1 до Бизнес парка в "Младост" 4.

Проверката му установи, че по участъка от "Цариградско шосе" до Летище София е достигнато 65% физическо изпълнение. Общата дължина на трасето е 4,95 км и включва изграждането на 4 метростанции – 2 подземни и 2 открити. Конструктивните работи са завършени и се очаква през месец август бул. „Кръстьо Пастухов“ да бъде пуснат в експлоатация.

През месец октомври и четирите метростанции ще бъдат изградени. Цялото трасе на участъка от метрото ще е завършено през януари 2015 г. и ще започне тестовият период, показа още инспекцията.

Физическият напредък по участъка на столичното метро от ж.к. "Младост" 1 до Бизнес парка в "Младост" 4 е 53%. Дължината на участъка е 2,6 км с 3 метростанции и е разделен на две обособени позиции. По трасето се извършват конструктивни работи и се очаква до месец август целият релсов път да бъде положен. Според графика до 15 септември трябва да приключат строителните работи и  възстановено движението по бул. "Александър Малинов".

Очаква се третият етап от проекта за разширение на метрото в София - от „Цариградско шосе" до Летище София и от ж.к. "Младост" 1 до Бизнес парка, да приключи през юни 2015 г.

Министър Папазов провери и строителните работи по първия участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път. На обекта са напреднали работите по изграждане на естакадата на бул. "Царица Йоанна". Предстоят хидро-изолационни работи, а общият физически напредък е над 55%. Към момента продължават отчуждителни процедури по част от проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още