IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от „Автомагистрали-Черно море“ АД излизат на протест на 7 юли

Настояват да получат поне 8 млн. лв. от сумата, която пътната агенция дължи на дружеството

13:21 | 04.07.14 г.
Работниците от „Автомагистрали-Черно море“ АД излизат на протест на 7 юли

На 7 юли работниците от строителната фирма „Автомагистрали-Черно море“ АД излизат на протестен митинг в Шумен заради неизплатени заплати и невъзможност дружеството да продължи работа. Ако мирният протест не даде резултат, те ще затворят АМ „Хемус“ и други важни пътни артерии в страната.

Това заяви днес синдикалният лидер на КНСБ във фирмата Господин Янков на пресконференция по повод ескалиралото напрежение сред служителите заради неизплатените заплати за април и май.

Работниците настояват да получат в най-скоро време поне 8 млн. лв. от сумата, която Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) дължи на дружеството. Това е минималната сума, която е необходима, за да се разплати фирмата с контрагенти и да продължи работа, каза Янков.

"Автомагистрали-Черно море" АД е изпълнител на участъка Белокопитово-Каспичан от автомагистрала „Хемус”.

Дължимата сума към 27 юни беше близо 12 млн. лв., към 3 юли вече е 12,6 млн. лв., съобщи Янков. Той потвърди, че въпреки че строителните дейности вървят в график, АПИ не е изплатила дължимото.

"Забавяне на заплатите имаше и за декември 2013 година, уточни днес Янков. И допълни, че от февруари насам многократно са писали до различни ведомства. "Ето защо не смятаме за редно да водим този диалог, или по-точно монолог, чрез медиите“, обясни той.

Янков определи като "лъжа" твърдението на председателя на Управителния съвет на АПИ Стефан Чайков, че подготвените сертификати за извършени дейности от фирмата не са официално внесени в АПИ за разглеждане и разплащане.

"Настоявам Стефан Чайков да си подаде оставката веднага, заради лъжите, с които си служи и по този начин оронва престижа на АПИ", заяви Янков.

В четвъртък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обяви, че е внесла предложение в Министерския съвет за отпускане на целеви средства, с които да бъде платено на "Автомагистрали-Черно Море" АД за работата по участъка от "Хемус".

Тя каза още, че за 2014 година няма изготвен и приет график за изпълнение на строително-монтажни работи на обекта и в пътната агенция не са постъпвали сертификати, отчитащи изпълнени строителни дейности за годината. по нейни думи в договора няма предвидена клауза за заплащане на доставяни или произведени материали за обекта и такива суми не се дължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още