IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Westinghouse за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е финализирано

Остава само БЕХ да даде "зелена" светлина за документа, обясни шефът на ядрената централа Иван Генов

19:58 | 06.07.14 г. 9
Споразумението с Westinghouse за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е финализирано

Преговорите с Westinghouse за седми блок в АЕЦ „Козлодуй” са приключили, споразумението е готово и в момента се чака одобрението от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ), заяви пред Reuters директорът на ядрената ни централа Иван Генов.

„Надявам се през следващата седмица то да бъде подписано”, допълни още той.

Според договореното американската компания Westinghouse, която е част от японската корпорация Toshiba, ще придобие дял от 30% от „АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности” - компанията, която ще построи седмия блок в ядрената централа.

След това обаче американската компания няма да участва в експлоатацията на реактора, който ще бъде по технологията АР1000.

Споразумението между двете страни дава възможност да започнат преговори за финансирането на изграждането на блока. Очакванията са стойността на проекта да бъде около 5 млрд. долара, които ще бъдат осигурени основно чрез заеми от агенциите за експортно кредитиране на САЩ и Япония.

Според плановете седмият блок на АЕЦ „Козлодуй”  ще заработи през 2024 година, уточни още Генов.

Той отхвърли опасенията, че споразумението ще бъде подписано броени дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски. Пред информационната агенция Генов обясни, че опозиционната в момента партия ГЕРБ, която се кани да управлява след изборите на 5 октомври, също подкрепя проекта.

Reuters коментира още, че България е една от малкото европейски държави, които не се отказват от плановете за строеж на ядрени реактори след инцидента във Фукушима. Причината е, че ядрените централи произвеждат по-евтино електричество, а и от друга страна емисиите въглероден диоксид са по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
cvetang
преди 9 години
Поредната офшорка в България, без ясни правила за избор без дискусия без нищо. А и със цена колкото нова централа с 2 блока, които са и вече готови на всичко отгоре. Жал ми е за тези дето се подписват под това от всякъде абсурдно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
...И какво става със "стария" реактор, руския, дето го произведоха ? Или така, с помощта на ДПС-то, субсидираме турската и руската икономики /щото едва ли атоменергострой ще се откаже от иска, да вземат да ни осъдят, а турция да получи в суперкратки срокове здрава и читава инсталация, при това, платена от..."***" ? Ей, трябва един да влезе и не с АК, ами с РПГ да ги зачеше тези негодници, дето ни продават един през друг, по-евтино.И после-що не сме гласували за тях. Егати ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Lesov
преди 9 години
Нещастници...НПО-та скапани..пак триете коментари...я ми кажете как ще сложите УС реактор в РУ централа, без позволение...Бъглария пак ще плаща неустойки по бъдещото пропадане на този договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Далаверата в Белене беше за 2 блока по 4 милиарда ЕВРО всеки + 2 милиарда ЛЕВА за присъединителна инфраструктура и подстанции.Отделно откакто зависим от Русия за доставки на каквото и да било ни изнудва и ни обира както си иска. Аз мисля че е добре да има диверсификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
GRio
преди 9 години
5 млрд. $$$ (не евро, извинете)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
GRio
преди 9 години
Аха....! 6 млрд евро за 2 блока (и нова централа) бяха много, но пък за сметка на това 5 млрд. евро за един блок в старата са екстра...!??????????????И къде са сега всичките коментатори и громители на империалистическите амбиции на големите държави, или 'щото връзката е на братския хАмерикански народ, демокрацията и свободните пазари процъфтяват и птички пеят в райската градина..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Бах ти майтапа нямаме пари за Белене ама имаме пари за седми блок.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Дайде приблизителна цена, на която ще се изкупува електроенергията от новия блок, да не се окаже в пъти по-скъпа от още работещите блокове. Държавни гаранции ще има ли заемите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още