IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват преговори с "Тошиба Корпорейшън" за новия реактор в АЕЦ "Козлодуй"*

Мотивите са заявеният инвеститорски интерес, както и препоръката на шефа на АЕЦ-а мощностите да се изградят по технологията на Westinghouse

14:56 | 11.12.13 г. 4
Започват преговори с "Тошиба Корпорейшън" за новия реактор в АЕЦ "Козлодуй"*

„Български енергиен холдинг” ЕАД БЕХ ще преговаря с „Тошиба Корпорейшън” за изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, съобщи пресслужбата на кабинета. Правителството е одобрило доклад на икономическия министър за предприемането на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”.

Припомняме, че след завръщането си от посещение в САЩ министър Драгомир Стойнев съобщи, че ще препоръча на правителството да започне преговори за седми блок на атомната централа с американската компания Westinghouse.

В днешното решение на кабинета се предвижда Драгомир Стойнев да разреши на БЕХ да преговаря с „Тошиба Корпорейшън” за сключване на споразумение за стратегически инвеститор. Целта е да се реализира проектът за изграждане на нова ядрена мощност в българската АЕЦ с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+" на Westinghouse. Министърът ще контролира преговорите за структуриране и финансиране на проекта.

Днешното правителствено решение е в изпълнение на решение на МС от 11 април 2012 г., с което е дадено принципно съгласие да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. В изпълнение на решението от 11 април 2012 г. е създадено дъщерно дружество на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, с предмет на дейност проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност на площадката на централата.

БЕХ, АЕЦ „Козлодуй” и „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” са организирали съответните стъпки и процедури, подготвящи вземането на решение по същество от МС за изграждане на новата ядрена мощност.

Постигането на оптимално изгодни за българската държава условия и осигуряване на диверсификацията на енергийната система при изграждането на мощността би било възможно, ако в периода до вземането на решение се проведат преговори със стратегически инвеститор.

Според днешното съобщение на МС мотивите за стартиране на преговори са заявеният от „Тошиба Корпорейшън” инвеститорски интерес, както и препоръката в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” новите мощности да бъдат изградени с технологията АР 1000 в интерес на безопасността.

АР 1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария. Благодарение на използването на тези пасивни системи активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време.

Системите действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, като се свежда до минимум рискът от човешка грешка. АР 1000 е напълно лицензиран в страната-производител. Мощността му –  между 1000 и 1200 мегавата, отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа, се посочва в решението на кабинета.

„Конкурс за строителство ще има, но тук става въпрос за избор на технология. Конкурс за технология не може да има, защото това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия“, коментира пред журналисти в МС икономическият министър Драгомир Стойнев.

Той заяви, че бъдещият седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ „ще работи изцяло на пазарен принцип“.

Няма да има обаче финансови ангажименти на държавата. По думите на министъра бъдещото споразумение с японската корпорация трябва да предвижда инвестиция от нейна страна до 30% от стойността на проекта и съдействие от нея и Westinghouse за получаване на външно финансиране от американската Eximbank и Японската банка за международно сътрудничество за останалите 70%.

Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, трябва да бъде АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности ЕАД“. Срокът за сключване на споразумението е 30 септември 2014 година и то ще бъде сключено според българското право.

Заемът ще бъде изтеглен от АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности ЕАД“ и ще се изплаща от продажбата на произведената електроенергия.

През следващите месеци трябва да бъде изграден  финансовият модел и да стане ясно дали цената на този реактор е поносима за нас, както и каква ще е цената на електроенергията, каза Стойнев.

Министърът прогнозира, че цената на тока от новия блок ще бъде по-висока от произвежданата досега от АЕЦ „Козлодуй“, но ще бъде по-ниска от тази на останалите централи.

*Новината е актуализирана в 15.35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Имам чувството, че това момче ходи със скафандър!Ни чува, ни приема, само предава съобщения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
БЕХ преговаря с Фукушима корпорейшън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Бая зор трябва да докараш далаверата да изглежда като пазарна. Драго, прозираш пич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Картинката вече тотално заприлича като във виц разказван в съветски шпионски роман.Русия свали поредно българско правителство само за да си продължи проектите и точно правителството на техните марионетки да вземе да им замрази любимия АЕЦ проект и вместо това да пусне Уестингхаус и Тошиба не само да строят НО и да ИНВЕСТИРАТ.Браво Орешарски, браво Стойнев! Можело значи, а! Кога обаче ще видим параметрите по договора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още