IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът настоява за спешна ревизия на бюджета

Според Плевнелиев данните за изпълнението на бюджета към средата на годината са "повече от притеснителни" и "неизпълнението на бюджета е сериозно"

11:17 | 07.07.14 г. 13
Президентът настоява за спешна ревизия на бюджета

Президентът Росен Плевнелиев настоява за спешна ревизия на бюджета, за да не се блокира работата на служебното правителство, съобщава БТА.

Плевнелиев очаква също така в оставащите дни на Народното събрание да бъдат предприети мерки в подкрепа на Българската народна банка (БНБ) като силен регулатор, да бъдат адаптирани европейски директиви, както и "доведени докрай някои важни законопроекти", коментира държавният глава по време на откриването на Международната конференция „Дните на математиката в София“.

„Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна неотложността и изключителната спешност и важност на усилията в Народното събрание да се ревизира бюджетът“, каза Плевнелиев.

Той отбеляза, че данните за изпълнението на бюджета към средата на годината са „повече от притеснителни“, както и че „неизпълнението на бюджета е сериозно“.

Президентът заяви, че не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за бюджета в държавата и неговото изпълнение, за разходната му част и за работата на приходните агенции.

Росен Плевнелиев посочи още, че има много консенсусни теми, които са важни и спешни - законодателни инициативи от гледна точка на БНБ и нейната ефикасност в момент на турбуленции; от европейския дневен ред и адаптиране на европейски директиви, както и по теми като енергетика и здравеопазване.

Президентът отбеляза, че ревизията на държавния бюджет е необходима и заради призива на много институции за ревизиране на бюджета на Здравната каса.

Държавният глава апелира на утрешните консултации в парламента „партиите да се обединят около това, че трябва да се обединят“. "Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща, иначе ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене", заяви той.

Припомняме, че работодателските организации и синдикатите също обявиха, че настояват за незабавно запълване на дефицита в здравеопазването, както и за решения, които да стабилизират енергетиката. Работодателите и синдикатите настояват също така Парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната.

Организациите обвиняват управляващите, че са се отказали от важните за икономиката въпроси и декларират, че от политическата ситуация в момента няма печеливши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 4
data
преди 9 години
"Премиерът Пламен Орешарски призна за известни рискове пред изпълнението на бюджета заради политическата обстановка в страната, но ги определи като управляеми."То всяко нещо е "управляемо" - то и актуализацията е "управление" :) Другото "управление" е да избълваш всички поръчки и да оставиш другите да съкращават разходите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 18
Internet
преди 9 години
Този платен комсомолски юнак, син на зав. отделв Окр. на БКП, съвсем се е подложил на тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
Internet
преди 9 години
Този платен комсомолски юнак, син на зав. отделв Окр. на БКП, съвсем се е подложил на тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още