IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключови реформи за децентрализацията са били забавени

Една от най-сериозните мерки, изпълнени по Стратегията за децентрализация, е прехвърляне на допълнителни средства от концесиите в бюджета на общините

12:45 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ключови реформи за децентрализацията са били забавени

Процесът на децентрализация от 2010 година до средата на 2013 година е бил спрян, отчита докладът за изпълнението Стратегията за децентрализация в периода 2010 -2013 година. Документът беше одобрен по време на днешното заседание на Министерския съвет, пише правителствената пресслужба.

Министрите са отчели, че по време на посочения период не са реализирани ключови реформи, насочени към прехвърляне на ресурси и правомощия към местните власти. Няма напредък и при преструктурирането на общинските услуги. От направения анализ е видно, че повече от половината мерки по четиригодишната програма всъщност са били реализирани през 2013 година, се посочва още в доклада.

Една от най-важните мерки е решението за прехвърляне на допълнителни приходи от концесионните договори, които се изпълняват на територията на съответната община. Това носи повече приходи в общинските бюджети в условията на криза, отбелязват още от правителството.

Останалите мерки са свързани с подобряване координацията между институциите и повишаване на капацитета им. Неизпълнените мерки са свързани основно с увеличаване на правомощията на общините или с предоставянето на финансови ресурси.

Докладът препоръчва предприемането на спешни мерки за ревизиране на законодателството, касаещо функционирането на местното самоуправление и съобразяването му с Европейската харта за местно самоуправление.

На базата на направените анализи експертите препоръчват още и разширяване на полето на приложение на делегираните бюджети, увеличаване правомощията на кметовете на кметства, по-решително навлизане на външните доставчици в предоставянето на общински услуги, създаване на условия за реализация на местната демокрация и налагане на граждански контрол върху дейността на местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още