IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предлага промени в общите условия на EVN*

Да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие, предлага работна група към енергийния регулатор

09:36 | 15.07.14 г.
ДКЕВР предлага промени в общите условия на EVN*

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъдат обсъдени новите Общи условия на електроразпределителното дружество EVN.

Енергийният регулатор има четири основни предложения за промени в общите условия на EVN, съобщи БНР.

Първите две от тях касаят качеството на предоставяната услуга. При доказано електричество с влошени параметри, като например по-високо или по-ниско напрежение от това по стандарт, засегнатият абонат да плаща сметката наполовина, искат експертите от ДКЕВР.

Да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие, предлага още работната група на енергийния регулатор. Друга идея на експертите за промяна в общите условия е при спиране на електричеството EVN да обезщетява абонатите си с по 30 лева, ако по вина на снабдителното дружество клиентът е останал без ток повече от 24 часа.

От ДКЕВР не се ангажираха със срок, в който предложените от тях промени в общите условия на EVN ще станат факт.

В енергийния регулатор ще бъде обсъден и проектът за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз". Методиката гарантира, че тарифите за ползватели на мрежата са недискриминационни и се определят поотделно за всяка входяща или изходяща точка от преносната система. Така цената ще се изчислява на база разходи за определено разстояние.

EVN България Електроснабдяване (EVN EC) и EVN България Електроразпределение (ЕVN EP) са представили на открити заседания в ДКЕВР своите становища по доклад на Комисията за нови „Общи условия“.

В края на работния ден EVN България обяви становище по проект на ДКЕВР за „Общи условия“.

Дружествата са поискали временно отлагане на процедурата за допълнително прецизиране на текстовете и са заявили готовност за участие в допълнителни работни срещи с експерти на регулатора.

Като аргумент за отлагане на процедурата се посочва, че изготвянето на нови общи условия са стартирали преди повече от година, докато в това време са се извършили редица промени в нормативната уредба, които не са отразени в тях. Това налага общите условия да кореспондират с новостите в Закона за енергетиката, Правилата за търговия с електрическа енергия, Правила за измерване на количеството електрическа енергия, становища и решения на ДКЕВР във връзка с функционирането на пазара на електрическа енергия, се казва в позицията на дружеството.

Сред текстовете, които е необходимо да бъдат дискутирани, са предложението на ДКЕВР да отпадне цената за услуга за възстановяване на електрозахранването, като в същото време се запазва заплащането за експресната услуга за възстановяване. Това не само не отговаря на принципите за законосъобразност, но противоречи и на икономическата логика, без да е ясен мотивът на ДКВЕР, с който се прави това разграничение, смятат от EVN България.

Друг текст, който EVN EC счита за необходимо да се прецизира, е предложението за промяна на условията за двукратно предварително уведомяване на клиентите за предстоящо изключване при неспазване на клаузи от общите условия. Така предложен, този текст предизвиква отделянето на несъразмерно голям ресурс, насочен към малка група  недобросъвестни клиенти, за сметка на всички останали коректни клиенти, което дружеството счита за неправилно, посочват още от компанията.

Неправилно според EVN EC е и липсата на санкция в проекта на ДКЕВР за клиенти, които самоволно възстановяват своето захранване, когато то е прекъснато поради нарушаване на общите условия. Прецизиране е необходимо и на текст, касаещ съставянето и връчването на констативни протоколи, където по неясни за EVN EP причини отпада възможността за връчване на протокол на представител (служител, наемател, обитател или член от домакинството), друго лице, представляващо титуляря, което е съгласно да го приеме. Това сериозно би затруднило лицензионната дейност на компанията по проверка, подмяна и метрологичен контрол на електромерите, посочва се в позицията.

* Допълнена с позицията на EVN България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още