IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на хартия се е увеличило с 12% през 2013 г.

В Европа в целулозно-хартиената промишленост се инвестират 5 млрд. лв. годишно и част от тези пари трябва да дойдат и в България, смята производител

10:23 | 18.07.14 г.
Производството на хартия се е увеличило с 12% през 2013 г.

Производството на хартия се е увеличило с 12% през 2013 г. и с цели 98% спрямо 2009 г. Това показва секторен анализ на тема „Състояние и бъдещо развитие на бранш целулозно – хартиена промишленост (ЦХП)”, който е част от мащабния проект на КНСБ за Възраждане на индустрията в България, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Анализът показва, че горската площ на страната ни е съизмерима с тази на страни като Австрия, Португалия, Чехия, но годишното използване на горите у нас като процент от годишния прираст е около 50%, или по-малко от това в тези страни.

По отношение степента на оползотворяване на отпадъчна хартия България заема добри позиции (55,7% през 2013 г.), но по отношение събирането на отпадъчна хартия изоставаме – 48%, което е значително по-малко спрямо други европейски страни (около 70 %), сочат данните в анализа.

В Европа в този сектор се инвестират 5 млрд. евро годишно и част от тези пари трябва да дойдат в България, каза изпълнителният директор на „Монди Стамболийски”ЕАД Александър Кликлер.

Според него най-важният фактор за инвестиции е доверието, тъй като инвеститорът се плаши от лошите новини, които ежедневно са в чуждестранните медии по адрес на България. Той допълни още, че "когато говорим за инвестиции, става дума и за инвестиции в хората – не само заплатата, но и техните умения и компетенции".

Анализът показва също, че икономическата криза е повлияла силно негативно върху броя на заетите. Основна причина за непривлекателността към бранша за младите хора са сравнително ниските възнаграждения, които изостават спрямо средната работна заплата за страната, смята той.

От Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост виждат решението на този проблем в дуалното обучение.

Голям проблем е и значителното присъствие на „сивия сектор" в този бранш. В ЦХП има голям брой малки предприятия, в които сивата тенденция е силно застъпена. Според авторите на изследването трябва да се приеме Закон за браншовите организации, в който да се предвидят мерки за намаляване на „сивия сектор” чрез максимално обхващане на фирмите по браншове.

За успешното възстановяване на целулозно-хартиената промишленост е необходимо също  тя да бъде включена в приоритетните сектори от Иновационната стратегия за интелигентна специализация от Плана за реиндустриализация, смятат авторите на анализа.

От браншовата камара препоръчват също да бъде осигурен достъп до качествена асфалтова и жп инфраструктура към предприятията от ЦХП, която е жизнено важна за обезпечаването им със суровини, материали и съответно извозването на готовата продукция. Те смятат и, че трябва да се подобри управлението на горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още